ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Ακατάσχετο και αφορολόγητο το επίδομα γέννας

δόμνα-μιχαηλίδου-ακατάσχετο-και-αφορ-215508

Ακατάσχετο και αφορολόγητο θα είναι το νέο επίδομα γέννας, όπως διευκρίνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι το επίδομα γέννας, ύψους δύο χιλιάδων θα χορηγείται σε δύο δόσεις και τόνισε ότι από αυτό αποκλείεται μόνο το 1% των Ελλήνων πολιτών, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι το επίδομα παιδιού θα είναι πλέον αφορολόγητο και ακατάσχετο, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Επίδομα γέννας: Τι προβλέπουν οι διατάξεις

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ, δίνεται για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2020.

-Καθορίζεται ως δικαιούχος του ανωτέρω επιδόματος η μητέρα του παιδιού, εφόσον η ίδια ή ο πατέρας αυτού εμπίπτει σε μία από τις ειδικότερα αναφερόμενες κατηγορίες.

-Καταβάλλεται, σε ειδικές περιπτώσεις, το επίδομα στο διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του και, σε κάθε περίπτωση, στο διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, ο οποίος ασκεί την επιμέλεια του παιδιού, κατόπιν έκδοσης της σχετικής δικαστικής απόφασης.

-Καταβάλλεται το επίδομα γέννησης σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ έκαστη.

-Προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής της σχετικής αίτησης είτε στο υποσύστημα του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης είτε απευθείας στο σύστημα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για το επίδομα γέννας.

-Καθορίζεται ρητά η έννοια του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του επιδόματος γέννας.

-Περιγράφεται η αναγκαία για τον υπολογισμό του ανωτέρω επιδόματος κλίμακα ισοδυναμίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου