ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιουσιολόγιο: Δηλώστε χρυσαφικά και χρήματα άνω των 15.000 ευρώ

περιουσιολόγιο-δηλώστε-χρυσαφικά-κα-207551
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΑΠΟ 1-1-2016

Χρυσαφικά, πολύτιμους λίθους αλλά και τα χρήματα άνω των 15.000 ευρώ που ενδεχομένως φυλάσσουν οι Έλληνες στα σπίτια τους ή σε θυρίδες τραπεζών, καλούνται να δηλώσουν το επόμενο διάστημα ηλεκτρονικά όσοι εκ των φορολογούμενων είναι υπόχρεοι πόθεν έσχες.

Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών η οποία εξεδόθη και ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ηλεκτρονικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τους σχετικούς κωδικούς που διαθέτει ο φορολογούμενος. Η έναρξη υποβολής των δηλώσεων καθορίζεται για την 1η Ιανουαρίου του 2016. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν τα μετρητά που διακρατούν εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, καθώς και τα πολύτιμα αντικείμενα εφόσον η συνολική τους αξία ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα ισχύουν αθροιστικά ανά νοικοκυριό συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ανήλικων τέκνων. Επιπλέον όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, για την διευκόλυνση της συμπλήρωσης της δήλωσης θα αντλούνται αυτόματα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος (E1και E9).

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή, δηλαδή η υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες από βουλευτές, δημοσιογράφους, κρατικούς λειτουργούς κ.α., αποτελεί στην ουσία πιλότο για τη δημιουργία και εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι και το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου