ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βραχνάς οι φορολογικές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου για τις επιχειρήσεις

βραχνάς-οι-φορολογικές-υποχρεώσεις-τ-181169

«Θηλιά» οι φορολογικές υποχρεώσεις του Δεκέμβρη για τις επιχειρήσεις. Τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος, παρακρατήσεις φόρων του Οκτωβρίου, πληρωμή ΙΚΑ Νοεμβρίου, ΦΠΑ Νοεμβρίου, τρέχουσες ρυθμίσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η λίστα με τις υποχρεώσεις είναι ατελείωτη.

Βουνό ορθώνεται το πέρας του 2015 για τους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν επιπλέον να καταβάλλουν δώρο Χριστουγέννων και βέβαια να κλείσουν την οικονομική χρήση του 2015. Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα έχουν ακόμη να πληρώσουν και το ΦΠΑ για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, για χρήματα που ακόμη δεν έχουν εισπράξει στα χέρια τους, αλλά πρέπει, ωστόσο, να αποδώσουν το φόρο τους.

Είναι ένας δύσκολος Δεκέμβρης, είπε ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας Νίκος Μπουρμπούλιας, επισημαίνοντας το συνεχή κίνδυνο απώλειας των ρυθμίσεων των 100 δόσεων, αν κάποια από τις υποχρεώσεις δεν εκπληρωθεί εμπρόθεσμα, αν μία από τις πληρωμές αφεθεί μερικές μέρες παρά πίσω με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη μελλοντική πορεία. «Οι επιχειρήσεις βγάζουν ακόμη 420 ευρώ την εβδομάδα και είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτούν και το ΦΠΑ», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, εκφράζοντας φόβους ότι τους προσεχείς μήνες θα σκάσει νέο πρόβλημα με τις επιταγές, αυτές τις λίγες που έμειναν στην αγορά, μετά από χρόνια οικονομικής ύφεσης. «Τέλος Δεκέμβρη υπάρχει πλειάδα υποχρεώσεων. Πολλές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα. Αν κάποιες από αυτές δεν έχουν τακτοποιήσει το φόρο του ΦΠΑ με την πάροδο των ημερών, θα καταχωρηθούν στον Τειρεσία και θα μείνουν ανενεργές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κι όμως παραδοσιακά οι επιταγές βοηθούσαν τους επαγγελματίες. Αύξαναν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, παρέτειναν τη δυνατότητα μίας επιχείρησης να τζιράρει και να εισπράξει, έδιναν ανάσα στην αγορά να συνεχίζει να κινείται.

Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τα capital controls και μετά, οι επιχειρήσεις συναντούν ακόμη ένα μεγάλο αγκάθι, είπε ο κ. Πλαστάρας και πρόσθεσε ότι: «αυτό αφορά στην αδυναμία να πληρωθούν οι επιταγές. Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η αγορά συνεχίζει να κινείται με υποτονικούς ρυθμούς. Χρειάζεται οπωσδήποτε μέτρα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να πιάσουν εκ νέου το χαμένο τους βηματισμό» κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου