ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με νομοσχέδιο -σκούπα και διαδικασίες εξπρές τα προαπαιτούμενα

με-νομοσχέδιο-σκούπα-και-διαδικασίες-176130

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με πιθανότερη ημερομηνία κατάθεσης την 9η ή τη 10η Ιανουαρίου θα αποκαλυφθεί ένα ακόμη μνημονιακό πολυνομοσχέδιο. Μετά την ανάπαυλα των εορτών η κυβέρνηση υποχρεώνεται να πατήσει και πάλι το… γκάζι καθώς το νομοσχέδιο «μαμούθ» θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group της 11ης Ιανουαρίου ενώ η ψήφιση πρέπει να γίνει λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.

Το σχέδιο για διαφορετικά νομοσχέδια ναυάγησε και πλέον οδεύουμε σε ένα το οποίο μάλιστα σχεδιάζεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Στις εκατοντάδες σελίδες, θα «κρυφτούν» όλες οι δύσκολες διατάξεις για την κυβέρνηση όπως η αλλαγή στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τις οφειλές προς το δημόσιο, η αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη αλλά και η αυστηρότερη διατύπωση της δέσμευσης ότι η Ελλάδα θα μειώσει νωρίτερα το αφορολόγητο (από 1/1/2019 αντί για 1/1/2020) σε περίπτωση μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Μεταξύ των διατάξεων που αναμένεται να συζητηθούν περισσότερο θα είναι:

· Η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να μπορούν να διενεργηθούν ακόμη και για οφειλές προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αλλαγή του ΚΕΔΕ (ο οποίος ούτως ή άλλως δεν προβλέπει καμία προστασία για την κύρια κατοικία) θα αναζωπυρώσει στη Βουλή το πολιτικά καυτό θέμα των πλειστηριασμών. Υπενθυμίζεται ότι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να περάσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταστεί πιο σαφής η προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, μια προστασία η οποία παρέχεται μόνο μέσω του νόμου Κατσέλη και η οποία εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Οι δανειστές, έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο οπότε δεν αναμένεται να προχωρήσει καμία αλλαγή πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της 3ς αξιολόγησης.

· Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, αφορούν στην αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε να περιοριστεί η χρήση από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Ουσιαστικά θα περάσουν διατάξεις που θα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επανελέγχου με διαδικασίες εξπρές των υποθέσεων που έχουν ήδη κατατεθεί και οι οποίες λιμνάζουν επί σειρά ετών λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στα ειρηνοδικεία όσον αφορά στον ρυθμό έκδοσης αποφάσεων.

· Αφού απέσυρε τη σχετική τροπολογία από τη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας θα επαναφέρει τώρα μέσω του πολυνομοσχεδίου της διάταξη που καθιστά δυσκολότερη την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρόκειται για τη γνωστή διάταξη η οποία θέτει ως προϋπόθεση για μια απεργιακή κινητοποίηση, να δοθεί η έγκριση από το 50%+1 των οικονομικά ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων. Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί από τα «σκληρά» προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης οπότε η ψήφισή του θεωρείται απαραίτητη. Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν η διάταξη θα έρθει με κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με την τροπολογία που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο ώστε να πέσουν οι τόνοι και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

· Πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να προκαλέσει η νομοθετική επαναδιατύπωση της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Ελλάδα να εφαρμόσει νωρίτερα από ότι έχει συμφωνηθεί τη μείωση του αφορολογήτου σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή οι υπόλοιποι θεσμοί εγείρουν θέμα ότι δεν μπορεί να εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2019. Η συγκεκριμένη υποχρέωση υπάρχει ήδη και έχει ψηφιστεί αλλά οι δανειστές έχουν αξιώσει –όπως προκύπτει άλλωστε και από το προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου- η συγκεκριμένη δέσμευση θα είναι ρητή και καλύτερα διατυπωμένη και στο εθνικό δίκαιο.

· Τμήμα του πολυνομοσχέδιου θα είναι και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων. Ο νέος τρόπος φέρνει σημαντική μείωση στο εισόδημα των τριτέκνων και των πολυτέκνων. Ωστόσο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα προλάβει κάθε αντίδραση καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού ευνοεί τους πολλούς οι οποίοι και έχουν ένα ή δύο παιδιά.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου