ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων

κρίσιμο-ραντεβού-στουρνάρα-με-την-τρό-171876

Μέτρα-σοκ θα περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων, ενώ η ελληνική οικονομία αναμένεται και το 2013, για έκτο συνεχόμενο έτος, να παραμείνει σε ύφεση

Σε νέα φάση εισέχονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των επώδυνων μέτρων, που περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αυξήσεις φόρων, καθώς στις 2 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών.

Συνολικά, το πακέτο των νέων μέτρων προβλέπει μειώσεις δαπανών ύψους 10,576 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014, ενώ θετική δημοσιονομική επίπτωση θα υπάρχει και στην επόμενη διετία (2015 – 2016), ανεβάζοντας το ύψος των περικοπών στα 11,418 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, από τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εκτιμάται θα προκύψει καθαρή αύξηση εσόδων της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το απόγευμα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, που προβλέπει ύφεση για έκτο συνεχόμενο έτος (περί το 4%) και έχει περικοπές ύψους 7,8 δισ. ευρώ περίπου.

Όπως είπε κυβερνητική πηγή στο Reuters, στο προσχέδιο προβλέπεται ύφεση 3,8% – 4% το 2013 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονταιι μέτρα 7,8 δισ ευρώ περικοπών από το συνολικό πακέτο των νέων μέτρων, πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση

«Το αποτυχημένο θέατρο των τριών συναρχηγών οδηγεί τελικά σε αυτό που εξ αρχής είχαν δεσμευτεί στην τρόικα και αποκρύψει από τον ελληνικό λαό, στην πιο ακραία και σκληρή εφαρμογή του μνημονίου, στη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους δανειστές», τονίζεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις σημερινές συναντήσεις της τρόικας.

Οι επιπτώσεις και αυτού του μνημονιακού πακέτου «θα είναι τραγικές για την οικονομία και την κοινωνία, αύξηση της ανεργίας, λουκέτα στις επιχειρήσεις, νέο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης», επισημαίνεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενιών» και προστίθεται ότι «θα ακολουθήσει κατά πόδας την πορεία των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου», καθώς η «ανατροπή της συνιστά μάχη ζωής ή θανάτου για την κοινωνία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου