ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακοσμητικά τα POS για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών

διακοσμητικά-τα-pos-για-το-90-των-ελεύθερων-154797

Έμειναν στο …ράφι το ΡΟS που προμηθεύτηκαν αναγκαστικά λόγω νομοθεσίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, έως και το 90% ορισμένων κατηγοριών δεν πραγματοποίησε ούτε μία συναλλαγή.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στη λογική τού «αχρείαστο να ’ναι» τοποθέτησαν τα τερματικά αποδοχής καρτών βασικές επαγγελματικές κατηγορίες, όπως δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, αλλά και οι αυτοκινητιστές ταξί. Ετσι, αν και συμμορφώθηκαν με την υποχρέωση για τοποθέτηση POS και προμηθεύτηκαν το αναγκαίο τερματικό, στη συνέχεια αγνόησαν τη χρησιμότητά του και η χρήση τους ήταν λιγοστή έως ανύπαρκτη.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ» για τη χρήση των τερματικών POS από βασικές επαγγελματικές κατηγορίες, με βάση την ανάλυση που έχουν οι ίδιες οι τράπεζες που προμήθευσαν τα αντίστοιχα τερματικά. Η ανάλυση παρακολουθεί συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες που συνδέονται με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής και η διαπίστωση για την περιορισμένη χρήση του τερματικού επιβεβαιώνει ουσιαστικά την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους συγκεκριμένους κλάδους.

Πρώτοι μεταξύ των επαγγελματιών που φιγουράρουν με το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης του τερματικού που τοποθέτησαν εντός του 2017, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, το 90% των οποίων δεν πραγματοποίησε ούτε μία συναλλαγή μέσω πιστωτικής κάρτας. Ακολουθούν οι ηλεκτρολόγοι, το 80% των οποίων επίσης δεν έκανε ούτε μία συναλλαγή μέσω κάρτας, αλλά και οι λογιστές, που σε ποσοστό 70% δεν έκαναν ούτε μία φορά χρήση του τερματικού που προμηθεύτηκαν το 2017.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τους γιατρούς περιορίζεται στο 38%, γεγονός που σημαίνει ότι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό της τάξης του 62% δέχτηκε έστω μία συναλλαγή μέσω τερματικού το 2017. Σχετικά υψηλό και συγκεκριμένα 75% είναι το ποσοστό των οδοντιάτρων που δέχτηκαν έστω μία πληρωμή μέσω κάρτας, γεγονός που ερμηνεύεται και από τη φύση της οδοντιατρικής εργασίας που είναι δαπανηρή και πολλοί επαγγελματίες του κλάδου επιδιώκουν να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες για να αποφεύγουν τους κακοπληρωτές.

Σε ό,τι αφορά τους αυτοκινητιστές ταξί, το 70% περίπου έχει περάσει από τερματικό POS μία έστω πληρωμή μέσα στο 2017, ενώ υψηλό είναι πλέον και το ποσοστό της χρήσης τερματικών και στους φούρνους, που σε ποσοστό 80% δέχθηκαν έστω μία συναλλαγή με κάρτα.

Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων, ωστόσο, προκύπτει ότι η χρήση των τερματικών από το τμήμα εκείνων που χρησιμοποίησαν έστω μία φορά το POS για να δεχθούν μία πληρωμή ήταν περιορισμένη. Συγκεκριμένα, το 62% των γιατρών που δέχθηκε έστω μία πληρωμή μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας το 2017 έκανε συναλλαγές αξίας 200 ευρώ τον μήνα κατά μέσον όρο. Η αντίστοιχη αξία των μηνιαίων συναλλαγών για το 30% των λογιστών που χρησιμοποίησαν έστω μία φορά το τερματικό ήταν 300 ευρώ, το 10% των δικηγόρων 600 ευρώ, το 20% των ηλεκτρολόγων 150 ευρώ και των αυτοκινητιστών ταξί 40 ευρώ, ενώ στους φούρνους το αντίστοιχο ποσό είναι 50 ευρώ.

Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου