ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τον κίνδυνο πληθωρισμού

λαγκάρντ-ο-πόλεμος-στην-ουκρανία-αύξη-15253

O πόλεμος στην Ουκρανία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη, τόνισε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι οι διαταραχές στο εμπόριο οδηγούν σε νέες ελλείψεις αγαθών.

Όπως τόνισε σε τηλεδιάσκεψη μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, η άνοδος στις τιμές της ενέργειας περιορίζει τη ζήτηση και την παραγωγή. Η έκταση των συνεπειών θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης, πρόσθεσε.

Η ίδια επισήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Όσον αφορά την ανάπτυξη, τόνισε ότι παρέμεινε αδύναμη το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα κατά την επόμενη περίοδο.

Πέρα από τον πόλεμο, τα νέα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στην Ασία διογκώνουν τα υφιστάμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η κα. Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι έχουν αυξηθεί τα ρίσκα για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι αρχικές ενδείξεις ανοδικής αναθεώρησης των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό χρίζουν προσοχής.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, η κα. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022. Η ίδια επισήμανε ότι η ΕΚΤ είναι ανοικτή για το πότε ακριβώς θα τερματιστούν οι αγορές ομολόγων, μπορεί να είναι στην αρχή του τριμήνου ή στο τέλος του.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει πρώτα τις αγορές ομολόγων και θα προχωρήσει στις αυξήσεις επιτοκίων λίγο καιρό αργότερα. Όπως διευκρίνισε, το «λίγο καιρό αργότερα» μπορεί να σημαίνει από μία εβδομάδα μέχρι κάποιους μήνες.

«Το ταξίδι ξεκίνησε», είπε. «Θα κινηθούμε με προσοχή και ευελιξία», ανέφερε.

H Λαγκάρντ μίλησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς έχει βρεθεί θετική στον κορωνοϊό.

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου