ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Τον Μάρτιο η αποπληρωμή του ΔΝΤ

σταϊκούρας-τον-μάρτιο-η-αποπληρωμή-το-151812

Η Ελλάδα αναμένεται να αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τα τέλη Μαρτίου, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημα αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων της από το ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου», ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 και μετά, όπως υποσχέθηκε στους δανειστές της, χάρη στην ισχυρότερη ανάπτυξη και τα υψηλότερα δημοσιονομικά έσοδα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Reuters, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα, καθώς η χώρα επιδιώκει να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα έως το 2023.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική στρατηγική έκδοσης χρέους, προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες του γεγονότος ότι, παρά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας τα τελευταία δύο χρόνια, η χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει το status της επενδυτικής βαθμίδας» υπογράμμισε.

«Όσον αφορά το 2023 και μετά, θα στραφούμε προς την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

IN.GR

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου