ΑΡΧΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση φόρων και εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Την επιβολή πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους για τους ελεύθερους επαγγελματίες μελετά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η διασύνδεση φόρων και εισφορών, ώστε αφενός να αποφευχθούν οι μεγάλες απώλειες στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα (έως 40.000 ευρώ), αφετέρου να αποφευχθεί η έκρηξη του φαινομένου μαύρης εργασίας και να αυξηθεί η εισπραξιμότητα για του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

Βάσει αυτής της πρότασης, θα τεθεί όριο ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος. Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο βάζει τον πήχυ μεταξύ 55% και 60% αναλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας, καταθέτοντας χθες μελέτη του Επιμελητηρίου, ζήτησε να μην ξεπερνούν το 50% του καθαρού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία, ανεξαρτήτως εισοδήματος λέγοντας ότι «πρέπει αφενός να προστατεύσουμε τα χαμηλά εισοδήματα και αφετέρου να μην τιμωρήσουμε όσους -μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία- πάνε καλά, και, μάλιστα, είναι ειλικρινείς και δηλώνουν αυτά τους τα εισοδήματα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια συζήτησης για το ασφαλιστικό, με την έναρξη της αξιολόγησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, όλες τις προτάσεις θα εξετάσει η επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και των εμπειρογνωμόνων των θιγόμενων φορέων.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι:

Newsroom ΔΟΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ