ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες 4 τρισ. δολαρίων από το «ξεπούλημα» μετοχών παγκοσμίως

απώλειες-4-τρισ-δολαρίων-από-το-ξεπούλ-150646

Στην ανατολή του 2016 οι μετοχές παγκοσμίως σημειώνουν απώλειες 4 τρισ. δολαρίων πραγματοποιώντας ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα έτους. Το «ξεπούλημα» προκλήθηκε τόσο από τους ανανεωμένους φόβους για την οικονομία της Κίνας και της παγκόσμιας οικονομίας μετά και τη «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων όσο και από την αύξηση του γεωπολιτικού και πολιτικού κινδύνου που δείχνει να καθορίζει σε ορισμένες περιπτώσεις και τις οικονομικές προοπτικές.

Η μανία αποφυγής κινδύνου επέστρεψε καθώς οι μαζικές πωλήσεις στη Wall Street προκάλεσαν αντίστοιχες τάσεις στην Ασία, με τους γεωπολιτικούς φόβους να κυριαρχούν, αφού τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ακολούθησε σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας, παρατηρεί η Saxo Bank. Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται και οι αναδυόμενες οικονομίες που σημειώνουν μεγάλες απώλειες καθώς οι επενδυτές απέσυραν περίπου 60 δισ. δολάρια από funds που επενδύουν στις αγορές αυτές.

Οι πιέσεις πέρασαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς στα παραπάνω προστέθηκαν και πιθανότητες ενός νέου σκανδάλου για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης μετά τη Volkswagen καθώς το γαλλικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι γαλλικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνες για πιθανές παραβιάσεις στις εκπομπές ρύπων των οχημάτων της Renault. Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία, από έρευνα σε εργοστάσιο της Renault που πραγματοποίησαν οι γαλλικές Αρχές «δεν εντοπίστηκε» λογισμικό ή συσκευή παραποίησης.

Η αρχική διαρροή της έρευνας είχε οδηγήσει τη μετοχή της Renault ως το -23% και της Peugeot ως το -8% προτού περιορίσουν τις απώλειές τους. Συνολικά επηρεάστηκε το σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ το Χρηματιστήριο του Μιλάνου αποφάσισε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FIAT.

«Το πρώτο τρίμηνο θα αποτελέσει μια δύσκολη αρχή σε ένα έτος με σύγχυση, αυξημένη μεταβλητότητα και πολλή κριτική στη Fed» ανέφερε ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, προβλέποντας τα εξής για τις βασικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων:

Στα εμπορεύματα το πρώτο τρίμηνο ενδέχεται να είναι το χειρότερο του κύκλου για το ήδη ταλαιπωρημένο πετρέλαιο. Η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές τροφοδοτώντας μια αγορά με πλεονάζουσα προσφορά, αρχικά με τα αποθέματα πετρελαίου που διατηρούνται σε πλωτά μέσα αποθήκευσης και στη συνέχεια με 500.000 βαρέλια νέας παραγωγής κάθε μέρα.

Στις ΗΠΑ τα αποθέματα συνήθως αυξάνονται τους πρώτους τέσσερις μήνες, κάτι που μπορεί να εντείνει την πίεση στο Κούσινγκ, το κέντρο παράδοσης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) αργού πετρελαίου WTI.

Το πρώτο τρίμηνο θα συνεχίσει επίσης να θέτει προκλήσεις στα πολύτιμα μέταλλα, με τους επενδυτές κατά πάσα πιθανότητα να εκλαμβάνουν τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ και τα συνεχιζόμενα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης σε Ευρώπη και Κίνα ως ευκαιρία αγοράς δολαρίων.

Στο συνάλλαγμα περισσότερο από ποτέ τώρα που η Fed προσαρμόζει ξανά με ενεργό τρόπο την επιτοκιακή πολιτική της, οι προβλέψεις για τις παγκόσμιες αγορές και όλα τα νομίσματα, κύρια και δευτερεύοντα, εξαρτώνται από τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων της Fed και τις προσαρμογές στις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με τον ρυθμό των αυξήσεων.

Η αναμενόμενη πρόβλεψη είναι η άνοδος του δολαρίου καθώς τώρα η Fed ηγείται των εξελίξεων ως προς τη μείωση της υπερβολικής πολιτικής χαλάρωσης των τελευταίων ετών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Στα ομόλογα

Το κόστος δανεισμού θα καθορίσει το περιβάλλον των αποδόσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Στις μετοχές, αν οι αγορές είναι θωρακισμένες απέναντι στις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης των κλάδων ενέργειας και εξόρυξης, τότε πιθανότατα το 2016 θα είναι ευνοϊκό, δεδομένου ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια επίπεδη σχεδόν καμπύλη αποδόσεων στο δολάριο και αρνητικά επιτόκια στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα μέχρι και πενταετούς διάρκειας, καθώς και στα βραχυπρόθεσμα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.

Από την πλευρά της, η UBS Wealth Management συστήνει «αυξημένες θέσεις» σε μετοχές σε σχέση με τα υψηλής ποιότητας ομόλογα, με προτίμηση όμως στην ευρωζώνη και κυρίως στην περιφέρεια και στις ιαπωνικές μετοχές, καθώς και στα υψηλής απόδοσης ομόλογα της ευρωζώνης αλλά και στα επενδυτικής διαβάθμισης ομόλογα των ΗΠΑ. Συνολικά για το 2016 η μεταβλητότητα θα παραμείνει πάντως σε υψηλά επίπεδα.

Τάσος Μαντικίδης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου