ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

El Pais: Ο Σόρος τα βάζει με τους Αμερικανούς και στηρίζει την Αργεντινή

el-pais-ο-σόρος-τα-βάζει-με-τους-αμερικανούς-150509

Το χρήμα δεν έχει χρώμα, δεν έχει φιλίες και εν πολλοίς είναι… ανάδελφο. Δημιουργεί, όμως, παράξενες συμμαχίες εκεί που δεν τις περιμένει κανείς. Η χρεοκοπημένη Αργεντινή, επί παραδείγματι, βρήκε στο πρόσωπο του πολυεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος την απαραίτητη ασπίδα κατά των αδίστακτων αγορών.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais όλα ξεκίνησαν όταν η επενδυτική εταιρεία Hayman -συμφερόντων Σόρος- αποφάσισε να στραφεί κατά της Bank of New York Mellon, που έχει μπλοκάρει την καταβολή των χρημάτων στους «κουρεμένους» ομολογιούχους, βάσει της απόφασης του αμερικανού δικαστή Τόμας Γκριέσα.

Το καίριο ζήτημα για την Hayman είναι ότι κατέχει ομόλογα που υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο, κατά συνέπεια εγκαλεί τη συγκεκριμένη τράπεζα με το σκεπτικό ότι ξεπερνά τα όριά της μπλοκάροντας την είσπραξη των χρημάτων.

«Εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης, η αμερικανική τράπεζα μας χρωστά τους τόκους» αναφέρει ο Κάιλ Μπας, επικεφαλής της Hayman. Υπό κανονικές συνθήκες η Hayman έπρεπε να εισπράξει στις 30 Ιουλίου το ποσό των 226 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την απόφαση του 84χρονου δικαστή της Νέας Υόρκης Τόμας Γκριέσα που δικαίωσε τα κερδοσκοπικά funds στον πολυετή αγώνα τους κατά της κυβέρνησης της Αργεντινής, τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Έτσι η Αργεντινή κλήθηκε να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια για μη «κουρεμένα» ομόλογα.

Οι «κουρεμένοι» δεν έχουν κινηθεί

Παράλληλα, ο δικαστής διέταξε τη συγκεκριμένη τράπεζα της Νέας Υόρκης να μην προχωρήσει στην πληρωμή άλλων (κουρεμένων) ομολογιούχων, τουλάχιστον όχι μέχρι να καταβληθεί το 1,5 δισ. δολάρια στα funds.

Βάσει αυτής της απόφασης η Αργεντινή κηρύχθηκε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Η ίδια η κυβέρνηση απορρίπτει τον χαρακτηρισμό, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που έπρεπε να καταβληθούν στους ομολογιούχους είναι διαθέσιμα στην αμερικανική τράπεζα, αλλά τα έχει μπλοκάρει ένας δικαστής.

Προς το παρόν οι «κουρεμένοι» ομολογιούχοι (σχεδόν το 93% των πιστωτών της χώρας) δεν έχουν κινηθεί κατά του Μπουένος Αϊρες για το γεγονός ότι δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους, ωστόσο, ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει αυτή την εξέλιξη, η πρόεδρος έστειλε στο Κογκρέσο νόμο με τον οποίο επιχειρείται να μπει στο περιθώριο η απόφαση του αμερικανού δικαστή. Εάν ψηφιστεί ο νόμος, οι ομολογιούχοι θα μπορούν να πληρωθούν από λογαριασμούς τους στο Μπουένος Άιρες ή να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα ομόλογα με βάση το δίκαιο της Αργεντινής.

Δεν είναι όμως μόνο η Hayman του Σόρος που στρέφεται κατά του δικαστή Γκριέσα. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, νομικοί που εκπροσωπούν ιταλούς ομολογιούχους τούς καλούν να στραφούν και εκείνοι κατά της τράπεζας της Νέας Υόρκης, αποδεχόμενοι παράλληλα τη νέα πρωτοβουλία του Μπουένος Αϊρες.

Ακολουθούν και άλλοι

Ανάλογα σκέφτεται να κινηθεί και ο μεξικανός επενδυτής Νταβίντ Μαρτίνες, ο οποίος ελέγχει το 5% της Banco Sabadell, με μεγάλες επενδύσεις στην Αργεντινή, ενώ περισσότερο διστακτικοί στην πρωτοβουλία της Αργεντινής εμφανίζονται οι αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου