ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

εξαιρούνται-από-το-κούρεμα-οι-καταθ-1469
Εξαιρούνται από το «κούρεμα» έως 9,9% που επιβλήθηκε στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Νωρίτερα, σήμερα, το ίδιο διαβεβαίωναν ανώτατες τραπεζικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το in.gr.

Αντίστοιχη αναφορά έκανε στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Άσμουσεν ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να ισχύσουν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες Λαϊκή (CPB πλέον) και Κύπρου λειτουργούν στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται (εγγυώνται) οι καταθέσεις από το ελληνικό αλλά από το κυπριακό δίκαιο.

Έτσι, επιλέχθηκε να αυτονομηθούν και να εξαγοραστούν οι δραστηριότητές τους στην Ελλάδα από εγχώρια τράπεζα.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές δήλωσαν ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αγοραστής για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατόν.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει διασφαλιστεί και παραμένει άγνωστο πως θα χρηματοδοτηθεί η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Παράλληλα, ελληνικές εποπτικές αρχές σημειώνουν ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουν με επακριβώς τις αποφάσεις του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο, θα εφαρμοστεί τόσο το «κούρεμα» όσο και οι νέοι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές επί των καταθέσεων (εκτιμάται ότι θα είναι στο 20% με 25%).

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα).

Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου