ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακήρυξη αναδόχου για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Ηπείρου

ανακήρυξη-αναδόχου-για-το-έργο-σδιτ-δι-137137

Η εταιρία ARCHIRODON GROUP NV-ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ENVITEC ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας των αστικών στερεών αποβλήτων Ηπείρου για χρονικό διάστημα 27 ετών.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί και από κοινοτικούς πόρους.

Ο διαγωνισμός έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το έργο εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ τον Μάρτιο 2013, προκηρύχθηκε τον Απρίλιο 2013 με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και 16 μήνες μετά επιλέχθηκε ανάδοχος.

Επισημαίνεται ότι στη διαγωνιστική διαδικασία υπήρξαν και δύο σειρές ασφαλιστικών μέτρων, που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από την Περιφέρεια και εκδικάστηκαν σε σύντομο χρόνο από το ΣτΕ.

Το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου είναι το 5ο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων που έχει αναδόχους (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και Ηλείας).

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει εκδώσει περιβαλλοντικούς όρους για τα έργα Πελοποννήσου και Ηλείας.

Στα πέντε αυτά έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι 120 εκατ., παράλληλα με 210 εκατ. ιδιωτικής συμμετοχής μέσω ιδίων και τραπεζικών κεφαλαίων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η επιλογή της διαδικασίας των ΣΔΙΤ από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση εξασφαλίζει διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, ιδιωτικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια.»

»Αποτελεί ένα πετυχημένο πρότυπο για την υλοποίηση έργων και οι συνέργειες που επιτυγχάνονται πολλαπλασιάζουν τα θετικά αποτελέσματα των επενδύσεων, αλλάζοντας νοοτροπίες και αντιλήψεις σε πιο δημιουργική και παραγωγική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, συμβάλλει καθοριστικά ώστε να βγει οριστικά η χώρα μας από τον “ευρωπαϊκό μαύρο χάρτη” στα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου