ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στην εβδομάδα οι πληρωμές επιδομάτων σε εργαζόμενους, επιστήμονες, υγειονομικούς

μέσα-στην-εβδομάδα-οι-πληρωμές-επιδομ-129781

Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η πληρωμή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς ήδη περισσότεροι από 220.000 υπάλληλοι που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, έχουν ήδη κάνει αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να ρίξει άμεσα χρήμα στην αγορά. Έτσι, μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα γίνει προσπάθεια να καταβληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ενισχύσεων των 800 ευρώ. Επίσης, μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα πληρωθεί η προκαταβολή των 400 ευρώ στους επιστήμονες που θα κάνουν αίτηση να ενταχθούν στο πρόγραμμα της τηλε-εκπαίδευσης ενώ μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα πληρωθεί και το δώρο Πάσχα στους υγειονομικούς σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ κλπ.

Οι πληρωμές των 800 ευρώ θα συνεχιστούν για όλο το Απρίλιο, καθώς είναι άμεση προτεραιτότητα να υπάρξει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Επίσης, μέσα στον Απρίλιο θα καταβληθούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές δηλαδή τα χαμηλότοκα δάνεια που θα χορηγηθούν απευθείας από το κράτος.

Ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι ήδη στην πλατφόρμα έχουν γίνει 5450 επισκέψεις ενώ 1920 επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερα χρήματα από το 1 δις. ευρώ που έχει ήδη προϋπολογιστεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το 3% φτάνοντας ακόμη και στο 4%. Σε αυτή την εκτίμηση, το οικονομικό επιτελείο έχει λάβει υπόψη ότι η οικονομία δεν θα μπορέσει να μπει σε πλήρη λειτουργία την επομένη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων και ότι ο τουρισμός θα πληγεί σημαντικά. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα ανακουφιστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, να επαναληφθούν και για τους μήνες Μαίο και Ιούνιο.

Η Ελλάδα έχει τα αποθέματα ρευστότητας για να χρηματοδοτήσει αυτά τα μέτρα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών αναφέροντας ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 20 δις. ευρώ αλλά και επιπλέον 15,7 δις. ευρώ που συνιστούν το μαξιλάρι ασφαλείας. Αυτά τα ποσά είναι πιθανό να αυξηθούν ανάλογα και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για το οικονομικό επιτελείο, οι προτεραιότητες αλλάζουν βραχυπρόθεσμα. Το βάρος θα πέσει το επόμενο χρονικό διάστημα στο να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο, με το που θα αποκατασταθούν οι συνθήκες ομαλότητας, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα μειώσεων φόρων που είχε εξαγγείλει και είχε ξεκινήσει να υλοποιεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς το δημόσιο προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που θα συσσωρευτούν για το φθινόπωρο λόγω και των παρατάσεων που δίδονται αυτή την περίοδο για πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου