ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο «ελληνικό» ακίνητο στο Μανχάταν πωλείται από… 9 εκατ. δολάρια και πάνω

ποιο-ελληνικό-ακίνητο-στο-μανχάταν-124958

Εννέα εκατ. δολάρια είναι η ελάχιστη τιμή εκκίνησης στο διαγωνισμό πώλησης για ένα από τα ακριβότερα κτίρια ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό.

Πρόκειται για το ακίνητο που βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, που στέγαζε το εκεί γραφείο τύπου του ΕΟΤ, και το οποίο βρίσκεται μεταξύ της 1ης και της 2ης Λεωφόρου, στο νούμερο 305 των 47 Δρόμων, πλησίον του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών.

Είχε αγοραστεί από το Ελληνικό Δημόσιο στις 23 Φεβρουαρίου 2007, και την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ η τιμή εκκίνησης του σχετικού διαγωνισμού.

Υπολογίστηκε με βάση τις σημερινές εμπορικές αξίες των ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή του Μανχάταν, και οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Το ακίνητο αποτελεί τον δεύτερο όροφο ενός πολυόροφου συγκροτήματος γραφείων, γνωστού ως «The 3 Dag Condominium», και έχει συνολική επιφάνεια περίπου 10.663 τετραγωνικά πόδια (959.67 τ.μ.).

Στην περίπτωση του δεύτερου «ελληνικού» ακινήτου επί αμερικανικού εδάφους, στην Ουάσινγκτον, η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 4,45 εκατ. δολάρια. Βρίσκεται σε ένα από τους πιο σημαντικούς δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας, τη Λεωφόρο Massachusetts 2211, στην συνοικία Kalorama Heights, όπου παραδοσιακά στεγάζονται ξένες διπλωματικές αποστολές. Αποτελείται από ισόγειο και τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας 8.120 τ. ποδιών (754 τ.μ. περίπου), και βρίσκεται σε οικόπεδο 2.850 τ. ποδιών (264 τ.μ.).

Στη Ν. Αφρική

Μαζί με τα δύο παραπάνω, το Δημόσιο πωλεί επίσης ακίνητο στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, στη κεντρική λεωφόρο Stanza Bopape αριθμός 1008, στην περιοχή Hatfield. Σαφώς χαμηλότερης αξίας από τα προηγούμενα, έχει ελάχιστη τιμή εκκίνησης τα 212.500 ευρώ, και πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα, αφού στο οικόπεδο των 1.766 τ.μ. βρίσκονται δύο διώροφα κτίρια, ένα επιφάνειας 350 τ.μ. και ένα βοηθητικό αυτοτελές κτίσμα, 50 τ.μ.

Στον ίδιο διαγωνισμό με τα παραπάνω, συμπεριλαμβάνονται και δύο ακίνητα τα οποία είχε επιχειρήσει και παλαιότερα να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά χωρίς επιτυχία: Ενα 4ώροφο κτίριο στο Βελιγράδι με μίνιμουμ τιμή τα 2,4 εκατ. ευρώ, και ένα διατηρητέο κτίριο στη Λιουμπλιάνα με ελάχιστη τιμή εκκίνησης τα 800.000 ευρώ.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου