ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Εκτός στόχων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2015

γαλλία-εκτός-στόχων-για-τη-μείωση-του-δ-121728

Το 2017 θα επιτύχει η Γαλλία τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ, παρά τη δέσμευσή της να επιτύχει τον στόχο αυτό έως το 2015, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά αποτυχιών του Παρισιού να επιτύχει τους δημοσιονομικούς του στόχους.

Ο κ. Σαπέν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η Γαλλία δεν ζητά οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων της ΕΕ για τα δημοσιονομικά όρια, αλλά ότι θέλει οι Βρυξέλλες να λάβουν υπόψη τους τη συνεχιζόμενη αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. «Με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να είναι ασθενείς, η μείωση του ελλείμματος που σχεδιάζουμε για το 2015 θα περιορισθεί στο 4,3% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3% το 2017», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

Ο κ. Σαπέν σημείωσε ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στην πραγματικότητα ελαφρά στο 4,4% φέτος και ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το τρέχον σχέδιο για εξοικονόμηση δαπανών 21 δισεκ. ευρώ το 2015, ενώ δεν θα αυξήσει τους φόρους στη διάρκεια του έτους αυτού. Ο υπουργός προέβλεψε ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το επόμενο έτος.

Η ανακοίνωση αναμενόταν ευρύτερα, μετά από μία σειρά πρόσφατων δηλώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δυσκολεύεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το έλλειμμα και τις εκκλήσεις προς την ΕΕ να είναι ευέλικτη στην εφαρμογή του μηχανισμού του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θέτει περιορισμούς στα ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης. Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη στο 1,37% μετά την ανακοίνωση.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου