ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμα 160 πρόσωπα, ανάμεσά τους Ρώσοι ολιγάρχες, στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ

ακόμα-160-πρόσωπα-ανάμεσά-τους-ρώσοι-ολι-109558

Περαιτέρω κυρώσεις σε άτομα και οργανισμούς οι οποίο συνδέονται άμεσα με τη ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ, όπου αυτή τη στιγμή περιλαμβάνονται 700 περιπτώσεις, προστίθενται ακόμα 160 πρόσωπα, σύμφωνα με τους Financial Times. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται 14 μέλη της ρωσικής ελίτ, των λεγόμενων «ολιγαρχών».

Η λίστα πλέον περιλαμβάνει 862 άτομα και 53 οργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά στους 14 ολιγάρχες, η ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρει ότι πρόκειται για επιχειρηματίες περιωπής, οι οποίοι είναι αναμεμιγμένοι στους κύριους τομείς της οικονομίας και διασφαλίζουν σημαντικές πηγές εσόδων προς τη Ρωσία. Οι 14 αυτοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των επικοινωνιών και της ψηφιακής τεχνολογίας. Εκτός των ίδιων, στη «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της οικογενείας τους.

Ο Νικίτα Μαζέπιν στη «μαύρη λίστα»

Ανάμεσα στα 14 άτομα στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις της ΕΕ συγκαταλέγεται ο Νικίτα Μαζέπιν, έως πρόσφατα οδηγός Φόρμουλα 1 με την ομάδα της Haas, γιος του ολιγάρχη Dmitry Arkadievich Mazepin, γενικού διευθυντή της JSC UCC Uralchem, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται επίσης στη λίστα.

Με τη νέα απόφασή της της ΕΕ επιβάλλει περιορισμούς στη Λευκορωσία σε ό,τι αφορά στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT, με κυρώσεις παρόμοιες με εκείνες που ισχύουν ήδη για τη Ρωσία. Διευκρινίζεται επίσης ότι, εκτός από την έξωση Λευκορωσίας και Ρωσίας από το SWIFT, ελέγχονται επισταμένως και οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Λευκορωσίας τίθεται πλέον εκτός του διεθνούς πεδίου συναλλαγών, αποκλείοντας τη διαχείριση διαθεσίμων, τις επενδύσεις στη χώρα κ.λπ. Επιπλέον, απαγορεύονται οι καταθέσεις Λευκορώσων σε χρηματοπιστωτικούς φορείς της ΕΕ άνω των 100.000 ευρώ.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου