ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόρεια Μακεδονία: Αλλάζουν τα δηνάρια με ευρώ – Βάζουν όρια συναλλαγών τα ανταλλακτήρια

βόρεια-μακεδονία-αλλάζουν-τα-δηνάρια-109164

«Μερικά ανταλλακτήρια στα Σκόπια αντιμετωπίζουν έλλειψη ευρώ μετά την αυξημένη ζήτηση τις τελευταίες ημέρες, λόγω της οποίας έχουν θέσει περιορισμούς στο ύψος του ποσού που μπορούν να ανταλλάξουν» γράφει η ιστοσελίδα Nova Makedonija της Βόρειας Μακεδονίας (φωτογραφία, επάνω, από το άρθρο της Nova Makedonija).

«Υπάρχει άρνηση»

Παραθέτοντας ρεπορτάζ των συντακτών της σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος, σημειώνει ότι «υπάρχει άρνηση στους πολίτες που προσπαθούν να εφοδιαστούν με το ευρωπαϊκό νόμισμα».

«Η Εθνική Τράπεζα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην παρασύρονται από εικασίες και ψευδείς ειδήσεις, τονίζοντας τη σταθερότητα του δηναρίου, η οποία οφείλεται και στα συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 3,4 δισ. ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα.

«Τις τελευταίες τρεις μέρες δεν βρίσκω ευρώ στα ανταλλακτήρια για να αγοράσω. Σήμερα το πρωί τα κατάφερα σε αρκετά ανταλλακτήρια, αλλά μέχρι 200 ευρώ το πολύ. Η ισοτιμία πώλησης είναι διαφορετική και κυμαίνεται από 61,85 έως 62 δηνάρια το ευρώ. Σε τράπεζα χωρίς προμήθεια, αγόρασα 200 ευρώ με ισοτιμία 61,8 δηνάρια» διαμαρτυρήθηκε ηλικιωμένος στα Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επισκεφθήκαμε και επικοινωνήσαμε με αρκετούς ιδιοκτήτες ανταλλακτηρίων οι οποίοι λένε ότι από χθες οι πολίτες άρχισαν να αλλάζουν δηνάρια σε ευρώ.

Αποσύρουν τις καταθέσεις

«Ο κόσμος μάλλον αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες, οπότε τώρα τις μετατρέπει σε ευρώ. Υπάρχει μικρή έλλειψη ευρώ, αλλά μέχρι το τέλος της ημέρας όλα θα είναι υπό έλεγχο.

»Δεν ξέρουμε γιατί επικρατεί τέτοιος πανικός στους πολίτες, όταν το δηνάριο είναι σταθερό», λένε από ανταλλακτήριο που βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε ανταλλακτήριο στον οικισμό Αεροντρόμ.

Επισημαίνουν ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ευρώ και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες: «Ελάτε σε μια ώρα, θα υπάρχουν ευρώ. Θα αγοράσεις, όμως, μέχρι 500 ευρώ. Δεν θα έχουμε άλλα. Περίμενε μέχρι αύριο».

«Μεμονωμένη περίπτωση»

Λάβαμε απάντηση από την Εθνική Τράπεζα ότι δεν υπάρχει έλλειψη ευρώ στα ανταλλακτήρια ή αυξημένη ζήτηση για εξαγορά και θεωρούν ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πριν περίπου δύο εβδομάδες, υπήρξε βραχυπρόθεσμη έλλειψη ευρώ όταν η Ελλάδα χαλάρωσε τα μέτρα εισόδου, με τα ανταλλακτήρια να εκτιμούν τότε ότι το φαινόμενο οφειλόταν στην πρόθεση των πολιτών να πάνε για ψώνια στη γειτονική χώρα, καταλήγει το δημοσίευμα της Nova Makedonija.

Nova Makedonija, echedoros-a.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου