ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανή μία νέα αύξηση επιτοκίων αναφέρει η ΕΚΤ

πιθανή-μία-νέα-αύξηση-επιτοκίων-αναφέ-1016423

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια σε αναμονή τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στον κύκλο σύσφιξης, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί για «επαρκές χρονικό διάστημα» ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια εάν οι προσδοκίες και τα «στοιχήματα» των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση καταφέρουν να «διαβρώσουν» και τελικά να υπονομεύσουν την πολιτική του Τράπεζας, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Pierre Wunsch.

Οι αγορές υιοθετούν μια «αισιόδοξη» άποψη, προεξοφλώντας το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων και αναμένοντας την πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ από το τρέχον επίπεδο του 4% ήδη από τον Απρίλιο, δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη.

«Γιατί είναι πρόβλημα αν όλοι πιστεύουν ότι θα μειώσουμε;», διερωτήθηκε και απάντησε: «Γιατί έτσι «νοθεύεται» η περιοριστική νομισματική πολιτική, υπό την έννοια ότι δεν θα είναι αρκετά περιοριστική. Κατά συνέπεια αυξάνεται ο κίνδυνος να πρέπει να διορθώσουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια σε αναμονή τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στον κύκλο σύσφιξης, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί για «επαρκές χρονικό διάστημα» ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι αυτό αποκλείει μια κίνηση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου