ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια «χτυπά» και το ψωμί: Αυξήσεις έως και 60% στα σιτηρά

η-ακρίβεια-χτυπά-και-το-ψωμί-αυξήσει-101065

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι αυξήσεις στην ενέργεια, αναμένεται να φέρουν αυξήσεις και σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης. Ανάμεσα σε αυτά, όπως όλα δείχνουν θα είναι και το ψωμί…

Στο πλαίσιο του κύματος της ακρίβειας που χτυπά τους αγορά και καταναλωτές, νέες τιμές αναμένεται να δούμε και στο ψωμί. Για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των αρτοποιών μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο MEGA o πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιος.

«Η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Μούσιος. «Οι πρώτες παράλαβες των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ» πρόσθεσε.

«Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», σημείωσε ο κ. Μούσιος, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες. «Υπάρχουν και αγορές Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, όμως όλες αυτές οι χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές» ανέφερε.

«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες, μόλις παραλάβουν τα άλευρα με αυξημένες τιμές, αυξήσεις» είπε για την τιμή του ψωμιού. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι οι αυξήσεις, ο κάθε συνάδελφος θα εκτιμήσει, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις. Τίποτα δεν αποκλείεται» είπε ο κ. Μούσιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου