ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕπ: Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε την ανάπτυξη της Ελλάδας

ετεπ-ήρθε-η-ώρα-να-στηρίξουμε-την-ανάπτ-100007

Τώρα ήρθε η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας και να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ντάριο Σκαναπιέκο μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την συμφωνία για την εκταμίευση 700 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, υπογραμμίζοντας ότι ξεπεράστηκαν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα.

Όπως τόνισε ο Σκαναπιέκο, είναι απολύτως σημαντικό αυτή τη στιγμή να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας, μετά και από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί. «Είναι πολύ σημαντικό να επέλθει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος της ύπαρξης της ΕΤΕπ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και το προσωπικό από την ελληνική πλευρά, αλλά και το προσωπικό της ΕΤΕπ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χαρζηδάκης σημείωσε ότι ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν σε σχέση με τη συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πρόσθεσε πως αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να εισρεύσουν στη χώρα τουλάχιστον 850 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο προγράμματα, τα οποία στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πρόσθεσε ότι «η ΕΤΕπ δεσμεύθηκε σήμερα να διοχετευθούν τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας εντός του Νοεμβρίου. Αυτά τα 150 εκατ. ευρώ, εξήγησε, είναι επιπλέον των 700 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε σήμερα με το υπουργείο Οικονομικών να εκταμιευθούν ως το τέλος του χρόνου.

Τα δάνεια για το πρώτο πρόγραμμα με την εγγύηση του υπουργείου Οικονομικών, ύψους 440 εκ. ευρώ, και το δεύτερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το υπουργείο Ανάπτυξης με εγγύηση του ΕΣΠΑ, ύψους ενός δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν σταδιακά μέχρι και το 2015.

Νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Ντάριο Σκαναπιέκο, συμφωνήθηκε η άμεση εκταμίευση 700 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ προκειμένου να διοχετευθούν σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ενέργεια, μεταφορές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την εκταμίευση μέρους της χρηματοδότησης που έχουν συμφωνήσει η ΕΤΕπ με φορείς του ελληνικού δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου