ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δέος στο σπήλαιο Δρακοπήγαδο

δέος-στο-σπήλαιο-δρακοπήγαδο-96724

Κρυμμένος θησαυρός κοντά στη λίμνη Κάρλα παραμένει αναξιοποίητος – Το σχέδιο της δημοτικής αρχής

Κρυμμένος θησαυρός τόσο κοντά μας παραμένει χρόνια τώρα αναξιοποίητος. Πρόκειται για το Δρακοπήγαδο ένα πανέμορφο σπήλαιο στα Κανάλια του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Ακόμη και πολλοί ντόπιοι αγνοούν την ύπαρξή του. Αποκλειστικοί του επισκέπτες μέχρι στιγμής ριψοκίνδυνοι λάτρεις των σπηλαίων, οι οποίοι καταδύονται αναζητώντας την περιπέτεια και επιδιώκοντας να βρουν σπάνια απολιθώματα, μεταλλαγμένα έντομα και ζώα και μοναδικής ομορφιάς σταλακτιτικούς σχηματισμούς.

Βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Κάρλα, σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό Κανάλια και σε υψόμετρο 440 μέτρων. Εχει συνολικό βάθος περίπου 43 μ. και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κατακόρυφα σπήλαια του Πηλίου. Η είσοδός του έχει πλάτος περίπου 17 μ. και προκαλεί δέος, αφού το μεγάλο άνοιγμα επιτρέπει τον φωτισμό του μεγαλύτερου μέρους του σπηλαίου. Στα τοιχώματά του έχουν δημιουργηθεί δεκάδες σταλακτίτες, οι οποίοι είναι ορατοί από την είσοδό του. Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολόνες σε θαυμάσια συμπλέγματα.

Η αξιοποίηση και η ανάδειξή του έπεσε πρόσφατα στο τραπέζι των συζητήσεων με τη δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου να εξετάζει τις συνθήκες, στις οποίες μπορεί να γίνει. Προς αυτή την κατεύθυνση βέβαια θα χρειαστούν η γνώμη και η συμβολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, που είναι ο παλαιότερος σπηλαιολογικός σύλλογος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένες πρώτες συζητήσεις που έγιναν επιστήμονες που επισκέφτηκαν το σπήλαιο στο Δρακοπήγαδο υπογράμμισαν ότι παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, εν ευθέτω χρόνο ωστόσο ο Δήμος προσανατολίζεται να ζητήσει την έλευση κλιμακίου ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης και ανάδειξης του σπηλαίου, ως πρώτη ενέργεια.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αποκάλυψε ότι αποτελεί στόχο της δημοτικής αρχής η αξιοποίηση του συγκεκριμένου σπηλαίου, καθώς θα μπορούσε σε συνδυασμό με τη λίμνη Κάρλα να αποτελέσει εναλλακτικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή, όπως λέει.

Πρώτα χαρτογράφηση, μετά αξιοποίηση

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για να εξεταστεί και να υπάρξει οποιαδήποτε αξιοποίηση του συγκεκριμένου σπηλαίου θα πρέπει να προηγηθεί η χαρτογράφησή του, ώστε να ενταχθεί στο δίκτυο σπηλαίων της χώρας. Αποτελεί αρμοδιότητα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, που βασικός σκοπός της είναι η συστηματική εξερεύνηση, χαρτογράφηση και επιστημονική μελέτη των ελληνικών σπηλαίων, η ανάπτυξη και διάδοση της αθλητικής σπηλαιολογίας στη χώρα μας, αλλά και η ανάδειξη και προστασία των σπηλαίων ως πολύτιμων μνημείων και φυσικών μουσείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μέχρι σήμερα η Ε.Σ.Ε. έχει εξερευνήσει και μελετήσει χιλιάδες σπήλαια μεταξύ των οποίων και μεγάλο αριθμό εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία, την παλαιοανθρωπολογία, τη βιολογία και τον τουρισμό ειδικότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου