ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη

δράση-για-τον-σακχαρώδη-διαβήτη-891721

Διοργανώθηκε με επιτυχία από το ΚΕΠ Υγείας και τον Σύλλογο Διαιτολόγων Νομού Μαγνησίας στον πεζόδρομο του Βελεστίνου

«Προλαμβάνω τον σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές» ήταν το αντικείμενο ενημερωτικής δράσης για τους πολίτες, που διοργάνωσαν προχθές Παρασκευή στον κεντρικό πεζόδρομο του Βελεστίνου το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου και ο Σύλλογος Διαιτολόγων Νομού Μαγνησίας. Το ενδιαφέρον των πολιτών για ενημέρωση ήταν έντονο, όπως προέκυψε από τη συμμετοχή στην ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση.

Στη διάρκεια της ενημερωτικής δράσης έγιναν από τους ειδικούς δωρεάν μετρήσεις σακχάρου αίματος και δόθηκαν οδηγίες για τη σωστή διατροφή, στο πλαίσιο της πρόληψης.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί από μας ξεχάσαν τους προληπτικούς ελέγχους με συνέπειες σε χρόνια νοσήματα», αναφέρει η συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Αντωνία Χασιώτη.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλά νοσήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση, αφετέρου με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν σήμερα από τον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ εκτιμάται ότι στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει γίνει διάγνωση της νόσου. Βασικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη είναι η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης και η κληρονομικότητα. Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη διατρέχουν οι γυναίκες με ιστορικό γέννησης υπέρβαρου τέκνου ή οι πάσχουσες από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπέρταση ή όσες έχουν ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Ατομα, που έχουν συγγενείς α’ βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και οι γυναίκες, που κατά την κύηση εμφάνισαν διαβήτη πρέπει να ελέγχουν τις τιμές του σακχάρου στον οργανισμό τους τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, καθώς οι επιπτώσεις της νόσου γίνονται πολύ πιο έντονες μετά την ηλικία των 45 ετών.

Υπολογίζεται πως ένας στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, με τους μισούς περίπου από τους πάσχοντες να παραμένουν χωρίς τη διάγνωση της νόσου. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες αποτελούν το 11% του πληθυσμού της χώρας.

Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα, που οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη, σχετίζονται κυρίως με τις επιπλοκές της ασθένειας, με συχνότερες τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τη διαβητική νεφροπάθεια και τη διαβητική νευροπάθεια.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια χρόνια εξελισσόμενη ασθένεια, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να ζουν φυσιολογικά, διακόπτοντας το κάπνισμα και υιοθετώντας στην καθημερινότητά τους την υγιεινή διατροφή και την ορθή χρήση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

«Και στην προκειμένη περίπτωση η πρόληψη σώζει ζωές» ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι διοργανωτές της ενημερωτικής εκδήλωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου