ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μνημείο Βουλής Θετταλομαγνησίας στο Βελεστίνο

μνημείο-βουλής-θετταλομαγνησίας-στο-755527

Μία εκκρεμότητα χρόνων έρχεται να αποκαταστήσει ο δήμος Ρήγα Φεραίου. Υιοθετώντας την πρόταση που έκανε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φερών – Βελεστίνου «Ρήγας Βελεστινλής», Δρ.Δημήτριος Καραμπερόπουλος, η οικονομική επιτροπή του δήμου μετά από εισήγηση του δημάρχου Δημ. Νασίκα, αποφάσισε ομόφωνα την ανέγερση – επανατοποθέτηση του «Μνημείου Βουλής Θετταλομαγνησίας» στο Βελεστίνο. Το μνημείο θα στηθεί σε δημοτικό χώρο δίπλα στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, κοντά στον Πεζόδρομο Βελεστίνου στον δρόμο προς το Πνευματικό Κέντρο.

Το μνημείο θα αναπαριστά το σημαντικό ιστορικό γεγονός της «Βουλής Θετταλομαγνησίας». Η έναρξη της Επανάστασης του 1821 μεταδόθηκε και στη Μαγνησία, όπου οι πρόγονοί μας με αρχηγό τον Άνθιμο Γαζή τον Μάιο του 1821 κήρυξαν την επανάστασή τους εναντίον της τυραννίας. Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι οι επαναστάτες του Πηλίου επιτέθηκαν στους Τούρκους του Βελεστίνου (Μάχη του Βελεστίνου) και στη συνέχεια, 11 Μαΐου 1821, συγκλήθηκε προς τιμήν του Ρήγα η «Βουλή Θετταλομαγνησίας» στο Βελεστίνο.

Οι πολεμικές αυτές επιχειρήσεις είναι οι μοναδικές στην περιοχή μας κατά την αρχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και θα πρέπει να αναδειχθούν», επισήμανε στην πρότασή του ο κ. Δρ.Δημήτριος Καραμπερόπουλος για να συνεχίσει λέγοντας: «Μάλιστα, η σημασία της επανάστασης της Θετταλομαγνησίας έγκειται στο γεγονός ότι, παρά την κατάσβεσή της από τα στρατεύματα του Κιουταχή που βρίσκονταν στη Λάρισα, για δύο μήνες καθήλωσε τα πολυπληθή στρατεύματά του στη Θεσσαλία, δίνοντας καιρό ανασύνταξης στους επαναστάτες της νότιας Ελλάδος. Τότε καταστράφηκε για δεύτερη φορά το Βελεστίνο, όπως έχουμε τεκμηριώσει».

Σημειώνεται, τέλος, ότι το πρώτο μνημείο που είχε ανεγερθεί το 2000 γκρεμίστηκε το 2008 κατά την ανάπλαση του χώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου