ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρώτος πιλοτικός οδηγός εικονικής περιήγησης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής»

πρώτος-πιλοτικός-οδηγός-εικονικής-πε-571542

Μαθητές του ΕΠΑΛ Βελεστίνου έθεσαν σε εφαρμογή δοκιμαστικό οδηγό – Εκπονούν αρχιτεκτονική μελέτη για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου

Δοκιμαστικό οδηγό εικονικής περιήγησης του Εκθεσιακού Κέντρου Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» θέτει σε εφαρμογή το Επαγγελματικό Λύκειο Βελεστίνου και ταυτόχρονα ολοκληρώνει την μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου του χώρου αυτού.

Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης του ΕΠΑ.Λ. που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», με τίτλο «Εικονική περιήγηση (3d Virtual Tour) του Εκθεσιακού Κέντρου Πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής και υποστήριξη των δράσεων, για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, που αφορούν τη συντήρηση γης στο Δήμο Ρήγα Φεραίου».

Το σχολείο έλαβε έγκριση υλοποίησης του σχεδίου στα τέλη Φεβρουαρίου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Ιουνίου. Οι τρεις από τις τέσσερις υποδράσεις του σχεδίου βρίσκονται σε ανάπτυξη, καθώς η τέταρτη υποδράση αφορά στο τελικό στάδιο διάχυσης των αποτελεσμάτων.

Στο διάστημα αυτό οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, εργάστηκαν επάνω στο φυσικό αντικείμενο του σχεδίου, ξεπερνώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Έτσι, στο πλαίσιο της πρώτης δράσης που έχει ως τίτλο «Δημιουργία οδηγού εικονικής περιήγησης του Εκθεσιακού Κέντρου Πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής και 3D μοντελοποίηση αποτυπωμένων νομισμάτων της Χάρτας του Ρήγα», οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής αναζήτησαν και μελέτησαν τη χρήση λογισμικών δημιουργίας εικονικών περιηγήσεων, ασχολήθηκαν με την επεξεργασία και τα χαρακτηριστικά των ψηφιακών πανοραμικών εικόνων και με την προμήθεια κατάλληλης πανοραμικής κάμερας ξεκίνησαν δοκιμαστικά τη φωτογράφιση στον εσωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου και δημιούργησαν έναν πρώτο πιλοτικό οδηγό εικονικής περιήγησης τον οποίο δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου οι μαθητές επίσης μοντελοποίησαν σε 3D μορφή ορισμένα από τα νομίσματα που εικονίζονται επάνω στη Χάρτα του Ρήγα με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στον οδηγό αλλά και την τρισδιάστατη εκτύπωσή τους.

Η ενασχόληση των μαθητών με τα συγκεκριμένο έργο τους έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνουν επάνω σε θέματα ψηφιακής επεξεργασίας γραφικών στοιχείων, να αντιληφθούν πιο αποτελεσματικά την τρισδιάστατη οπτική των ψηφιακών αντικειμένων αλλά και να μελετήσουν συμπεριφορές κοινωνικής αλληλεπίδρασης των χρηστών με τα ψηφιακά περιβάλλοντα.

Στο πλαίσιο της δεύτερης δράσης που έχει ως τίτλο «Παραγωγή Ετήσιων Ανθοκομικών και Αρωματικών φυτών με σπόρο και μοσχεύματα και διάθεση στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Ρήγα Φεραίου συμμετέχοντας στις εορταστικές δράσεις» οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας σε συνεργασία με μαθητές της Α’ τάξης προσέφεραν καλλιεργητικές φροντίδες στα νεαρά φυτά και ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη των ανθοκομικών φυτών εντός του πάγκου υδρονέφωσης του εργαστηρίου και στη ριζοβολία των ανθοκομικών και αρωματικών φυτών.

Προχώρησαν σε σπορά των σπόρων, τοποθέτησαν τις κυψελίδες στον θερμαινόμενο πάγκο με σκοπό να παρακολουθούν τη διαδικασία φυτρώματος των σπόρων, και συνέλλεξαν μοσχεύματα από μητρικά φυτά τα οποία εμβάπτισαν σε ορμόνη ριζοβολίας και τα τοποθέτησαν σε γλαστράκια. Με την ανάπτυξη των ανθοκομικών και αρωματικών αυτών φυτών οι μαθητές σκοπεύουν να συνεισφέρουν στην κάλυψη ενός μέρους των αναγκών για τον καλλωπισμό και την αισθητική αναβάθμιση των χώρων στους οποίους θα υλοποιηθούν οι εορταστικές δράσεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Κινούμενοι στο πλαίσιο υλοποίησης της τρίτης δράσης του σχεδίου που έχει ως τίτλο «Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός χώρων συνδυάζοντας γνώσεις της Γεωπονίας και Ανθοκομίας και εγκατάσταση των παραχθέντων φυτών στους χώρους υλοποίησης των εορταστικών δράσεων», οι μαθητές εντόπισαν και μελέτησαν τον εξωτερικό χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής με σκοπό την αισθητική του αναβάθμιση μέσα από την εφαρμογή των σχεδίων αρχιτεκτονικής τοπίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου