ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διατηρούν την παράδοση

διατηρούν-την-παράδοση-392310

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η παρουσία του παιδικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου, που έλαβε μέρος στο 9ο διήμερο Πανελλήνιο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Καρυάς Λευκάδος.

Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση που συμμετέχουν παιδικά χορευτικά τμήματα συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Φέτος συμμετείχαν οι περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, που εκπροσωπήθηκε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμιδίου. Στην κύρια εμφάνισή τους, τα παιδάκια του συλλόγου παρουσίασαν τοπικούς χορούς από την πλούσια λαογραφική παράδοση του χωριού, τους οποίους και τραγούδησαν αποσπώντας το θερμότατο χειροκρότημα του πολυάριθμου κοινού. Το Κεραμίδι δεν είναι απλά το χωριό με τον μεγαλύτερο τραγουδιστικό πλούτο του Πηλίου, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Ελλάδας στο κομμάτι αυτό.

Κατά την τριήμερη διαμονή στη Λευκάδα, η αποστολή του συλλόγου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την παλιά πόλη και να γευτεί τοπικά εδέσματα του νησιού. Επίσης επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, όπου εκτίθεται το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας, του αρχαιότερου πολιτιστικού θεσμού στη χώρα μας στον τομέα του παραδοσιακού χορού και της μουσικής, με πανελλήνια και διεθνή καταξίωση. Εκεί μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν παραδοσιακές φορεσιές, όργανα και άλλα αναμνηστικά, που αφιερώθηκαν στο φεστιβάλ από συμμετέχοντες σ’ αυτό από όλο τον κόσμο. Είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν ότι οι ιδέες της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης των λαών προωθούνται μέσα από τις λαϊκές μορφές της τέχνης του χορού και της μουσικής. Μέσα από τις πλούσιες παραδόσεις τους οι λαοί επικοινωνούν, εκφράζονται και συναντώνται σ’ αυτό το θεσμό επί 54 συναπτά έτη ανταλλάσσοντας ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουν: τα δημιουργήματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής τους έκφρασης, έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν δια μέσου των αιωνόβιων παραδόσεών τους.

Η 45μελής αποστολή επέστρεψε στον Βόλο τη Δευτέρα το βράδυ, αποκομίζοντας μια ακόμη σημαντική εμπειρία με την ουσιαστική και άοκνη συμβολή των δασκάλων Στέφανου και Δημήτρη Τραγουδάρα, δυο ανθρώπων που αγαπούν την παράδοση και καταθέτουν ψυχή σε κάθε προσπάθεια για τη διατήρησή της. Η διάδοση και η αξιοποίηση των πολιτιστικών αποθεμάτων κάθε τόπου, αποτελεί έργο σημαντικό, προκειμένου να διατηρηθεί, να αναδιαμορφωθεί και να επαναπροσδιοριστεί η πολιτιστική μας ταυτότητα, και ειδικότερα η σχέση των νεώτερων με την παράδοση και τις αξίες που εμπεριέχονται σ’ αυτή.

Έτσι με την παρουσίαση του παιδικού τμήματος στη γιορτή λήξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου και το ταξίδι στη Λευκάδα, έκλεισε μία άκρως πετυχημένη χρονιά για τα παιδικά τμήματα του συλλόγου.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις συμμετείχαν οι χορευτές: Αντωνάκη Βενετία, Αντωνάκη Καλλιόπη, Βαλή Έλμα, Βαλής Ορφέας, Βασιλείου Σωκράτης, Βριάβα Ελευθερία, Βριάβα Χριστίνα, Γεροβασίλη Αγνή, Γεροβασίλη Ασημένια, Γουβιώτη Σοφία, Γουβιώτης Νίκος, Γούναρης Δημήτρης, Δημακοπούλου Αλεξάνδρα, Δημακόπουλος Κωνσταντίνος, Καλαμίδας Δημήτρης, Καλαμίδας Περσέας, Καλκάνη Ιωάννα, Καμονάχου Αιμιλία, Καναλιώτη Μαρία, Κόκκορη Συνοδή, Κόκκορης Στέλιος, Κουτσογιάννη Ελισάβετ , Μακρής Βαγγέλης, Ντίνα Ελένη, Παππή Ξένια, Παππής Παναγιώτης, Πλαβός Γιώργος, Σεμιλιέτωφ Γιώργος, Σκοτίδας Αποστόλης, Σουλιώτη Ιόλη, Σουλιώτη Κάλλια, Τζαμτζής Σάββας, Τζανάκης Γιώργος, Τραγουδάρας Αριστοτέλης, Τραγουδάρα Ελένη, Τραγουδάρας Στέλιος, Τσαρδακά Βιολέττα, Φραντζή Νεφέλη.

Ε. Π.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου