ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πενήντα χρόνια δράση

πενήντα-χρόνια-δράση-385986

Πενήντα δημιουργικά χρόνια συμπληρώνει αισίως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζομύλου «Η Διάπλαση»» που συμμετέχει στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου, γιορτάζοντας παράλληλα τα πενηντάχρονά του, με ποικίλες δράσεις.

Παράλληλα η «Διάπλαση» συμμετέχει σε δεκάδες εκδηλώσεις ανά τη Μαγνησία, δίνοντας δυναμικό «παρών» στον περιφερειακό πολιτιστικό χάρτη.

Με αφορμή τα 50χρονα του Συλλόγου, οι επικεφαλής εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι : «Έχουμε την ευτυχία να ζούμε στο Μαρτυρικό Χωριό Ριζόμυλος, ένα τόπο γεμάτο Ιστορία, γεμάτο ζωντάνια, γεμάτο άξιους και πολύ εργατικούς κατοίκους, γεμάτο ανθρώπους που δεν βολεύονται μόνο με την καθημερινότητα, αλλά προσπαθούν για το καλύτερο, προσπαθούν για το κάτι παραπάνω στην ποιότητα της ζωής τους».

«Οι κάτοικοί του, που μόλις είχαν συνέλθει από την κατοχή, είχαν το μεγάλο κτύπημα του σεισμού του 1957, που τους έκανε να αρχίσουν και πάλι από την αρχή την ανασυγκρότηση της ζωής τους. Είχαν ξεκινήσει το κτίσιμο των κατοικιών τους και προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν, μέσω της σκληρής δουλειάς στα χωράφια και την κτηνοτροφία. Οι ώρες της δουλειάς ατελείωτες, από το χάραμα μέχρι του σούρουπο, γεμάτες κούραση, ταλαιπωρία και λίγες απολαβές.

Τα παιδιά και οι νέοι, έπαιζαν διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια, όσο ήταν ακόμη μέρα και στη συνέχεια πλησίαζαν τις παρέες των μεγάλων και άκουγαν τις διάφορες ιστορίες τους, αλλά και τα γεμάτα σοφία λόγια τους.

Για άλλη διασκέδαση ούτε λόγος. Κάποιοι νέοι του χωριού, δεν «χωρούσαν» σε αυτή την κατάσταση και απλά άρχισαν να ονειρεύονται να κάνουν κάτι διαφορετικό στον τόπο τους. Άρχισαν να συζητούν, να ρωτούν, να συνεννοούνται, να οργανώνονται για το διαφορετικό στην ποιότητα της ζωής τους που ήθελαν να πετύχουν.

Σιγά – σιγά συγκέντρωσαν, τα απαραίτητα έγγραφα, τις απαραίτητες υπογραφές, τις κατάλληλες εγκρίσεις και το 1965 κατάφεραν να ιδρύσουν τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ριζομύλου “Η Διάπλαση”», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου