ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σε τροχιά υλοποίησης το Λαογραφικό Μουσείο

σε-τροχιά-υλοποίησης-το-λαογραφικό-μο-158272

Σε τροχιά υλοποίησης το Λαογραφικό Μουσείο της Τοπικής Κοινότητας Ριζομύλου του δήμου Ρήγα Φεραίου, που δημιουργείται στον 1ο όροφο του κτιρίου της Κοινότητας Ριζομύλου σε χώρο εμβαδού περίπου 105 τ.μ., στην Κεντρική Πλατεία του οικισμού Ριζομύλου και στο οποίο θα γίνει η κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων, προκειμένου να τοποθετηθούν τα εκθέματα.

Στο Μουσείο σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταθεί θα δημιουργηθούν ενότητες σχετικές με την ζωή, τη θρησκεία, την εργασία, την κατοικία, τα ήθη και έθιμα του χωριού, βιβλία – μελέτες – έγγραφα που αναφέρονται στο Ριζόμυλο, παλιές φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες του χωριού, ενώ ιδιαίτερη ενότητα θα δημιουργηθεί για την ανάδειξη του Ριζομύλου ως Μαρτυρικού Χωριού προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν για την ιστορία του χωριού.

Οι δραστηριότητες του Μουσείου θα υλοποιηθούν σε δύο βασικούς άξονες, πρώτον, την προβολή και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικού δυναμισμού και κατά δεύτερο στην συνεργασία του υπό δημιουργία Μουσείου με ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικά ινστιτούτα και άλλους συναφείς φορείς της Ελλάδας με σκοπό την διοργάνωση επισκέψεων ομάδων φοιτητών – σπουδαστών των φορέων αυτών στον χώρο του.

Aπώτερος στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ίδρυση και η λειτουργία του προτεινόμενου Μουσείου Πολιτισμού, Λαογραφίας και Ιστορίας Ριζομύλου συνδεδεμένο και συνεργαζόμενο με την τοπική κοινότητα του Ριζομύλου να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο τουριστών αλλά και επιστημόνων οι οποίοι, στο πλαίσιο της δράσης του Μουσείου, θα επισκέπτονται την περιοχή.

Παράλληλα το συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης. Αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της δραστηριότητας του Μουσείου που θα καλυφθεί από το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Από την οπτική της λειτουργικότητας και της συμβολής μιας τέτοιας πρωτοβουλίας σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο αναφέρεται ότι συμπεριλαμβάνονται συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικά ινστιτούτα και άλλους συναφείς φορείς της Ελλάδας όπου οι ομάδες των φορέων αυτών που θα επισκέπτονται το Μουσείο θα φιλοξενούνται σε τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου