ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διεθνές ενδιαφέρον για το ΚΕΜΕΒΟ

διεθνές-ενδιαφέρον-για-το-κεμεβο-12042

3.052 Ελληνες και ξένοι επισκέπτες στο Μουσείο λιμναίου πολιτισμού Κάρλας

Περισσότερα από 3.000 άτομα επισκέφθηκαν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕΜΕΒΟ, στο διάστημα μεταξύ του Απριλίου του 2015 και του αντίστοιχου μήνα του 2016.

Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες είναι μαθητές, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις περιοχής της Λάρισας και της Μαγνησίας, αλλά και Καρδίτσας, Τρικάλων, Αττικής, Κατερίνης, Δράμας από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, οι οποίοι εκπονούν ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου Καναλίων.

Παράλληλα υπάρχει συνεργασία και με φοιτητές για την εκπόνηση εργασιών με θέμα τη λίμνη Κάρλα σε ατομικές ή ομαδικές με το Πανεπιστήμιο επισκέψεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπεύθυνοι του ΚΕΜΕΒΟ έχουν δεχτεί ομάδες φοιτητών στα πλαίσια προγραμμάτων ERASMUS από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Από το παραπάνω σύνολο επισκεπτών (3.052) το ένα τέταρτο περίπου ήταν ενήλικες από τη Μαγνησία, την Αττική και τις Σέρρες. Ανήκουν σε παραδοσιακούς συλλόγους (π.χ. λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών «Γ. Ολύμπιος») που θέλουν να γνωρίσουν την παράδοση της Κάρλας ή σε Ορειβατικούς ομίλους (π.χ. Παν, Φυσιολάτρης Νίκαιας Αττικής) ή σε φυσιολατρικούς («Διαδρομές στο Ελληνικό τοπίο», Mediteranian Garden Society) ή σε οικολογικές οργανώσεις (μέλη του Πανελλήνιου δικτύου οικολογικών οργανώσεων – Ορνιθολογική Εταιρεία) που ενδιαφέρονται για τη φύση και το περιβάλλον της Κάρλας. Ακόμα, είναι Πρόσκοποι και όμιλοι Φίλων, όπως της Εθνικής Τράπεζας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλοί σύλλογοι επισκέφθηκαν για δεύτερη ή τρίτη φορά το Μουσείο Λιμναίου πολιτισμού Κάρλας, με νέα ή και ίδια κάποιες φορές μέλη.

Παράλληλα όμως, επισκέπτονται το Μουσείο και φίλοι του πολιτισμού, οι οποίοι προέρχονται από άλλες χώρες και συντελούν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην προβολή του πολιτισμού της Κάρλας έξω από τα σύνορά μας.

Πρόκειται για μαθητές ευρωπαϊκών κυρίως χωρών που επισκέπτονται τον παραπάνω χώρο στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών και φοιτητές και καθηγητές Πανεπιστημίων στο πλαίσιο προγραμμάτων ERASMUS. Παράλληλα, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σχετικών με λίμνης Ευρώπης επισκέφθηκαν το Μουσείο εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και εκπρόσωποι Φορέων τοπικής Αυτοδιοίκησης, Γαλλίας, Μάλτας, Ιταλίας Ουγγαρίας, Κύπρου, Ισλανδίας και άλλων χωρών.

Επίσης, σύλλογοι – παραρτήματα διεθνών οργανισμών που έχουν έδρα στην Αθήνα (π.χ. Mediteranian Garden Society) με μέλη από όλον τον κόσμο. Στις επισκέψεις αυτές η ξενάγηση στο Μουσείο γίνεται στα αγγλικά.

Ακόμα, το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. φροντίζοντας για την προβολή του πολιτισμού της Κάρλας με άρθρα του συμμετέχει σε ιστοσελίδες που στοχεύουν στην ενημέρωση ξένων επισκεπτών (π.χ. www.hellenickalesma.gr), καθώς και σε ημερίδες προώθησης του οικοτουρισμού (π.χ. ημερίδα Μαΐου 2015, Εταιρεία NCC – Nature Conservation consultants).

Οπως δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Σωτήρης Γκανάτσιος «στόχος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. είναι η προσέλκυση όλο και περισσοτέρων ξένων επισκεπτών στην περιοχή της Κάρλας, επιδιώκοντας συνεργασία με τον δήμο Βόλου, κυρίως ενόψει της άφιξης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου