ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε κλοιό αγωνίας οι νησιώτες ~ Ανησυχία για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

σε-κλοιό-αγωνίας-οι-νησιώτες-ανησυχία-99996

Αύξηση 10% ανακοίνωσε η Hellenic Seaways από την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου

Σε κλοιό αγωνίας και ανησυχίας οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων, σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, αλλά και για συνεπακόλουθες ανατιμήσεις στο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Την ίδια στιγμή η Hellenic Seaways προανήγγειλε αύξηση 10% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα γενικευτούν, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αλυσιδωτές εξελίξεις προκαλεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας η εκτίναξη των τιμών στα υγρά καύσιμα. Με φόντο τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων, νέες τιμές θα ισχύουν στα εισιτήρια για το «Εξπρες Σκιάθος», σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφονται στη διαδικτυακή σελίδα της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το απλό εισιτήριο από Βόλο για Σκιάθο θα ανέλθει στα 30,50 ευρώ έναντι 27,50 ευρώ σήμερα, για Γλώσσα στα 33 ευρώ έναντι 30 ευρώ σήμερα, για Σκόπελο και Αλόννησο στα 36,50 ευρώ, από τις 18 Μαρτίου, έναντι 33 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Εντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται εκπρόσωποι φορέων, επαγγελματίες και κάτοικοι των νησιών, υπογραμμίζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι καθίσταται, πλέον, εξαιρετικά δύσκολη η καθημερινότητα στα νησιά, με το λειτουργικό κόστος να εκτινάσσεται στα ύψη.

Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης «επικρατεί έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα και την ενέργεια, που αναμένεται να «πυροδοτήσουν» ανατιμήσεις στο κόστος των εστιατορίων, των καταλυμάτων. Από τη στιγμή που ανεβαίνουν τα λειτουργικά κόστη, όλες αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλίουν στους κατοίκους της Αλοννήσου, στους καταναλωτές, στους επισκέπτες». Ωστόσο, ο δήμαρχος εκτιμά ότι η κατάσταση είναι αβέβαιη, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον και κατ’ επέκταση σημειώνει ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε».

Ανησυχούν οι επαγγελματίες

Τεράστια προβλήματα προκαλούν, συνεπακόλουθα, οι ανατιμήσεις, με τον τουριστικό πράκτορα από τη Σκόπελο Βαγγέλη Δρόσο να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η αύξηση στο κόστος μεταφοράς αναμένεται να «εκτινάξει» το κοστολόγιο σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στην καθημερινότητα των κατοίκων και συνεπακόλουθα στον τουρισμό». Παράλληλα εκφράζει φόβους ότι θα φέρει δεύτερες σκέψεις σε εν δυνάμει επισκέπτες και κυρίως σε οικογένειες, ενώ εκτιμά ότι οι αυξήσεις «τορπιλίζουν» τον τουρισμό.

Με ανάλογη ανησυχία αναφέρεται στις αυξήσεις σε αγαθά, κόστος ενέργειας, καύσιμα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια η επιχειρηματίας Εύα Καραμεσίνη, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εστίασης στο Λουτράκι της Γλώσσας. «Από τη στιγμή που θα αυξηθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εννοείται ότι θα αυξηθεί και το κόστος διαμονής στο νησί, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες. Οι αυξήσεις σε όλα τα είδη είναι μοιραίο να συμπαρασύρουν και τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, λειτουργώντας απαγορευτικά για τον τουρισμό και τις οικογενειακές διακοπές» επισημαίνει η ίδια.

Με το βλέμμα στις ανατιμήσεις ο επιχειρηματίας στη Σκιάθο Κώστας Γιαννίτσης εκτιμά ότι το αυξημένο κόστος θα φτάσει παντού. «Προκαλείται έντονο πρόβλημα, διότι θα φτάσει το κόστος στο τελικό προϊόν. Τον Οκτώβριο θα γνωρίζουμε τις συνέπειες. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι θα επηρεάσει τις οικογενειακές διακοπές, διότι όλοι είναι φειδωλοί και προβληματισμένοι, πού θα πάνε, τι θα δαπανήσουν» τονίζει, μεταξύ άλλων.

Ζητούν παρέμβαση από την πολιτεία

«Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Μπορεί να παίρνουμε το μεταφορικό ισοδύναμο, αλλά δεν παύει να είναι ένα επιπλέον κόστος τη χειρότερη χρονική περίοδο, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρίστα» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των επαγγελματιών στη Σκιάθο Χρήστος Δημητριάδης.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στο κόστος των μεταφορών και των λοιπών κλάδων της οικονομίας, ο πρόεδρος ζητεί «να δουν πιο σφαιρικά το πρόβλημα οι κυβερνώντες. Κάτι πρέπει να κάνουν. Να μειώσουν τους φόρους στα καύσιμα και να δώσουν μεγαλύτερη βοήθεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Είναι παρά πολύ μεγάλο το κόστος και είμαστε όλοι ανήσυχοι».

Καταθέτοντας τον προβληματισμό του ο Κώστας Μαυρίκης, επιχειρηματίας στην Αλόννησο, υπογραμμίζει ότι «θα αυξηθεί το κόστος στα εισιτήρια και τα εμπορεύματα, διότι θα αυξηθεί το κόστος των φορτηγών που τα μεταφέρουν. Αυτό συνεπάγεται ακρίβεια στις τιμές των βασικών προϊόντων. Μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση, διότι οι τιμές σε καύσιμα και ενέργεια θα συμπαρασύρουν τα πάντα, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία του κόσμου. Ακόμη κι ένας επισκέπτης που επιθυμεί να έρθει στο νησί με σκάφος, προβληματίζεται λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου