ΤΟΠΙΚΑ

«Bουτάνε»… στους υπονόμους για να σώσουν ζωές από την πανδημία

bουτάνε-στους-υπονόμους-για-να-σώσο-98313

Χρυσή ομάδα προσφέρει καινοτόμο λύση για τον εντοπισμό κρουσμάτων από το ιικό φορτίο λυμάτων!

Στους υπονόμους «βουτά» το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με στόχο να εντοπίσει έγκαιρα ιικό φορτίο του νέου κορονοϊού στα λύματα και να συμβάλλει κατ’ αυτόν τον τρόπο στον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόκειται για καινοτόμο λύση, που στέφθηκε «χρυσή» σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό και την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ερευνητές του θεσσαλικού ΑΕΙ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσω του συστήματος οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τον ιό πριν ακόμη οι άνθρωποι νοσήσουν!

Ερευνητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή ομάδα Sewers4COVID, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον υψηλού κύρους πανευρωπαϊκό διαγωνισμό #EUvsVirusHackathon, προσφέροντας καινοτόμο λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID – 19. Συγκεκριμένα, συμμετείχε η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Χρυσής Λασπίδου με τους Δημήτρη Κοφινά και Αλεξάνδρα Ιωάννου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και η καθηγήτρια Μαρία Π. Παπαδοπούλου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο). Η ελληνική ομάδα συνεργάστηκε με ερευνητές από τον ολλανδικό ερευνητικό οργανισμό KWR, το Πανεπιστήμιο του Exeter (HB) και το Τεχνολογικό Κέντρο Eurecat (Ισπανία) με σκοπό την ανάπτυξη έξυπνης τεχνολογικά λύσης για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Το #EUvsVirusHackathon διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας. Πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό με στόχο τη σύνδεση της κοινωνίας των πολιτών, των εταιρειών καινοτομίας και των επενδυτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να αναπτυχθούν καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Πάνω από 21.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 50 χώρες έλαβαν μέρος στο #EUvsVirusHackathon στις 24 – 27 Απριλίου.

Διπλή πρωτιά ανάμεσα σε 2.150 έργα!

To Sewers4COVID υλοποίησε πρωτότυπη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για την παρακολούθηση του δικτύου λυμάτων μιας πόλης, με σκοπό την πρόβλεψη πανδημικών κρουσμάτων σε πραγματικό χρόνο, σε αστικές περιοχές, προκειμένου να εντοπιστούν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που χρήζουν άμεσης προστασίας. Το Sewers4COVID εντοπίζει έξυπνα, γρήγορα και οικονομικά περιοχές εντός του αστικού ιστού, όπου διαμένουν άνθρωποι που δεν έχουν ενδεχομένως ακόμη νοσήσει. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία σε τοπικό επίπεδο.

Από τα 2.150 έργα που υποβλήθηκαν στη Γενική Κατηγορία και σε 5 ακόμα Κατηγορίες (Υγεία και Ζωή, Επιχειρηματικότητα, Κοινωνική και Πολιτική Συνοχή, Απομακρυσμένη Εργασία και Εκπαίδευση και Ψηφιακή Χρηματοδότηση) και σε 37 υποκατηγορίες, το Sewers4COVID απέσπασε δύο πρώτα βραβεία στη γενική κατηγορία και υποκατηγορία.

«Βουτιά που σώζει ζωές»

Η πανδημία του κορονοϊού απαιτεί τη λήψη στοχευμένων αποφάσεων έγκαιρα από όλους τους υπεύθυνους φορείς αντιμετώπισης κρίσεων. Οι επιστήμονες συγκλίνουν στην ανάγκη υποβολής του πληθυσμού σε εξέταση για τον κορονοϊό προκειμένου να προσδιοριστεί η έκταση της μετάδοσης του ιού και να απομονωθούν τα κρούσματα.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέταση είναι δαπανηρή και δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Πώς λοιπόν θα ξέρουμε πόσα άτομα νοσούν ή έχουν προσβληθεί από τον ιό;», το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να δώσει απάντηση η «χρυσή» ερευνητική ομάδα.

Βιολόγοι από το Ινστιτούτο KWR της Ολλανδίας πραγματοποίησαν αναλύσεις RNA σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Ολλανδία και εντόπισαν την παρουσία υπολειμμάτων του γονιδίου RNA του ιού στα λύματα. Η δειγματοληψία των λυμάτων μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση, είναι γρηγορότερη και φθηνότερη από την εξέταση του πληθυσμού.

Το Sewers4Covid διερευνά τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας γρήγορου προσδιορισμού της αλληλουχίας του DNA προκειμένου να είναι δυνατή η πρόβλεψη της εξέλιξης του ιού με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση της πανδημίας αναλύοντας και αξιολογώντας όλες τις σχετικές πληροφορίες για την αποτίμηση των μέτρων περιορισμού της. Το Sewers4Covid εφαρμόζει τεχνικές μηχανικής μάθησης προκειμένου να συσχετίσει το ιικό φορτίο στα λύματα με τις περιοχές που διαμένουν οι νοσούντες. Το αποτέλεσμα θα είναι η εκτίμηση των νοσούντων σήμερα, αλλά και στο μέλλον σε κάθε κοινότητα ή γεωγραφική περιοχή καθιστώντας το Sewers4Covid εύρωστο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

«Θα εντοπίζουμε τον ιό στα λύματα πριν ακόμη οι άνθρωποι νοσήσουν! Πολλές πηγές δεδομένων είναι ενσωματωμένες και εναρμονισμένες για την εκτέλεση των προηγμένων αναλύσεων των δεδομένων μας», αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο βίντεο που δημιούργησε και ανάρτησε για τις ανάγκες του διαγωνισμού. Βάσεις δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των πληγέντων γειτονιών, των ηλικιωμένων ή των ευάλωτων ομάδων, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των νοσοκομείων κ.ά. Η προτεινόμενη ιδέα υλοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο στην Ολλανδία, αλλά μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Το Sewers4Covid θα εξελιχθεί σε ισχυρό σύστημα υποστήριξης αποφάσεων για κάθε πανδημία, που θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης μέσω προβλέψεων, με την εφαρμογή βέλτιστων μέτρων περιορισμού, δίνοντας προτεραιότητα στην κατανομή πόρων και αποτρέποντας μελλοντικά επεισόδια λοίμωξης σε μεγάλη κλίμακα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου