ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος για δεύτερο Μάτι ~ Αυτοψία Μιχάλη Μιτζικού στην παραλία της Κορωπης

κίνδυνος-για-δεύτερο-μάτι-αυτοψία-μιχ-97049

Εντόπισε αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό και έδωσε εντολή για σύνταξη εκθέσεων αυτοψίας

Ηταν στις 23 Ιουλίου 2018 όταν συντελούνταν η εθνική τραγωδία, δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αττική, η πρώτη στην Κινέττα και η δεύτερη κοντά στο Νταού Πεντέλης.

Στη δεύτερη περίπτωση η πυρκαγιά επεκτάθηκε και πέρασε μέσα από τους οικισμούς Νέος Βουτζάς και Μάτι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Από τις δύο πυρκαγιές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έπαθαν ζημιές χιλιάδες σπίτια ενώ κάηκαν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα χθες το πρωί, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός προχώρησε σε αυτοψία στην παραλία της Κορώπης και διαπίστωσε τον κίνδυνο να μετατραπεί ο οικισμός σε ένα δεύτερο Μάτι στην απευκταία περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς…

Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Μηλεών Απ. Διανέλλο, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός περπάτησε κατά μήκος της παραλίας Κορώπης καταγράφοντας κατασκευές η περίφραξη των οποίων σταματά εκεί που σκάει το κύμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιτζικό πρόκειται για παράνομες κατασκευές οι οποίες δεν κόβουν απλώς την ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών στις παραλίας. Μπορούν να αποβούν άκρως επικίνδυνες σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς από τη στιγμή που εμποδίζουν τη διέξοδο προς τη θάλασσα.

«Η Δημοτική Αρχή δεν θα κάνει πίσω σε καμία παρανομία, θα διαφυλάξει τη νομιμότητα και κυρίως το αναφαίρετο δικαίωμα των δημοτών για ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παραλίες», ανέφερε μετά την αυτοψία ο κ. Μιτζικός ο οποίος ανάρτησε φωτογραφίες της αυτοψίας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Ο ίδιος έδωσε άμεση εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου για σύνταξη εκθέσεων αυτοψίας και αναφορών στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Κτηματική, Λιμενικό, Πολεοδομία) για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

232 αυθαίρετα μόνο στη Μαγνησία

Στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι πριν από δύο χρόνια, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος είχε ζητήσει από τους επτά συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καταλόγους με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων. Βάσει της καταγραφής των αυθαιρέτων κατασκευών με πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν τελεσιδικήσει, στη Θεσσαλία υπάρχουν συνολικά 319 αυθαίρετα εκ των οποίων τα 232 αφορούν στον νομό Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε τότε στον υπουργό Περιβάλλοντος ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νίκος Ντίτορας, στην περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν εντοπιστεί 319 αυθαίρετα με πρωτόκολλα κατεδάφισης. Από το σύνολο των περιπτώσεων οι 68 αφορούν σε αυθαίρετα σε αναδασωτέες εκτάσεις και οι 251 σε αιγιαλό και παραλία. Από τις 68 περιπτώσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις οι 15 εντοπίζονται στον νομό Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου