ΤΟΠΙΚΑ

Επετειακός κύκλος τιμής και μνήμης

επετειακός-κύκλος-τιμής-και-μνήμης-95589

Αρχίζουν αύριο οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ανοίγει αύριο το επετειακό έτος εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους, με διάρκεια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το σήμα εκκίνησης του επετειακού κύκλου τιμής και μνήμης δίνεται με συμβολικό τρόπο, με την έλευση της μικρασιατικής εικόνας της Παναγίας Βουρλιώτισσας, αύριο Παρασκευή 18 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας. Την εικόνα, πού φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, θα κομίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Η υποδοχή της ιεράς εικόνας θα πραγματοποιηθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, τον κλήρο και τους πιστούς στις 6.45 μ.μ. Αμέσως μετά, θα τελεστεί η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών, χοροστατούντος του κ. Γαβριήλ, ενώ τους ύμνους θα αποδώσει η βυζαντινή γυναικεία χορωδία «Αι Αδουσαι».

Το προσκύνημα της ιεράς εικόνας θα διαρκεί μέχρι την Τρίτη 22 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου προσκυνήματος, ο Ναός της Ευαγγελίστριας θα είναι ανοιχτός από τις 7 το πρωί έως τις 10 βράδυ. Θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα ιερών ακολουθιών.

«Αυτό το έτος είναι μνήμης για να θυμηθούμε οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι. Είναι πολύ σημαντικό να διασώσουμε και να συνεχίσουμε αυτόν το πολιτισμό που έφεραν οι Μικρασιάτες Ελληνες» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σημασία και τον βαθύτερο συμβολισμό της συγκεκριμένης επετείου, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «κρατούμε ζωντανή τη μνήμη των δραματικών γεγονότων που συνθέτουν τη μεγαλύτερη συμφορά του Ελληνισμού μετά την Αλωση, χωρίς εμπάθεια, ρεβανσισμό, μίσος και εχθρότητα, αλλά με την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, με αυτοκριτικό αναστοχασμό». Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ιγνάτιο, είναι «να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος», ενώ προσέθεσε ότι «η έλευση των Μικρασιατών και των υπόλοιπων προσφύγων στην κυρίως Ελλάδα αναζωογόνησε σε όλους τους τομείς τη χώρα».

Εκδηλώσεις στη Νέα Ιωνία

Στο πλαίσιο του προσκυνήματος θα διοργανωθούν δύο σημαντικές εκδηλώσεις. Μεθαύριο Σάββατο 19 Μαρτίου στις 18.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, θα ανεβεί η θεατρική παράσταση με τίτλο «Εξοδος – Νύφη ή Μαρίτσα η πρόσφυγγα» την οποία θα παρουσιάσει το θεατρικό εργαστήρι Καμεράνο, που λειτουργεί στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας Αττικής.

Επίσης, με την ευκαιρία της έλευσης της Παναγίας Βουρλιώτισσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι» πραγματοποιεί αφιέρωμα «στα Βουρλά της καρδιάς μας», την ερχόμενη Κυριακή 20 Μαρτίου στις 11.30 π.μ. στη αίθουσα του Μεταξουργείου Νέας Ιωνίας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου