ΤΟΠΙΚΑ

Το υστέρημά τους για την Ουκρανία

το-υστέρημά-τους-για-την-ουκρανία-95582

Συγκινητικές ιστορίες ανθρωπιάς και προσφοράς, με φόντο τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στον Βόλο

Συγκινητική ανταπόκριση εκδηλώνεται από πολλούς Βολιώτες στο κάλεσμα για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία. Εξίσου συγκινητική η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, κυριολεκτικά από το υστέρημα άπορων Βολιώτων με μεγαλείο ψυχής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ανθρωποι της διπλανής πόρτας, άγνωστοι ήρωες της καθημερινότητας, ηλικιωμένοι, άνεργοι, ακόμη και παιδιά προσφέρουν με γενναιοδωρία τρόφιμα και φάρμακα από το ντουλάπι τους, παιχνίδια, για να απαλύνουν τον πόνο παιδιών που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, ζεστά ρούχα, με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Ηλικιωμένη ήρθε από μακρινή συνοικία του Βόλου, διανύοντας μεγάλη απόσταση περπατώντας, για να προσφέρει μια κούτα βαμβάκι και το σάλι που φορούσε, με την παράκληση να το δώσουμε σε μια γυναίκα στην Ουκρανία, που το έχει ανάγκη» αφηγείται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» Λάμπρος Παρασκευάς.

Συγκλονισμένος από το μεγαλείο ψυχής της ηλικιωμένης Βολιώτισσας, ο Λάμπρος Παρασκευάς εξέφρασε τη συγκίνησή του για την απρόσμενη κίνηση, που αποδεικνύει ότι υπάρχουν αυξημένα αντανακλαστικά αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία.

Δεκάδες συγκινητικά περιστατικά καταγράφονται καθημερινά στο γραφείο του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» στην οδό Ισιδώρου 43 στη Νέα Ιωνία, όπου συγκεντρώνεται ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν ο Ροταριανός Ομιλος Βόλου σε συνεργασία με το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ορασης Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί» και τον Ερυθρό Σταυρό. Αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια ο Σύλλογος «Εσταυρωμένος», στηρίζοντας με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης την προσπάθεια συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ παράλληλα συνδράμουν με συγκινητική προθυμία μαθητές και η τοπική κοινωνία.

Αποροι και παιδιά

Μεγάλος αριθμός ανθρωπιστικής βοήθειας συγκεντρώνεται καθημερινά, με τον πρόεδρο του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι δεκάδες Βολιώτες σπεύδουν να συνδράμουν στην προσπάθεια, προσφέροντας ό,τι δύναται ο καθένας.

Αναρίθμητα τα παραδείγματα μεγαλείου ψυχής από άπορους Βολιώτες, οι οποίοι προσφέρουν λιγοστά τρόφιμα ή ρούχα, για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους, στις εμπόλεμες περιοχές. Ανεργος Βολιώτης προσέφερε τα λιγοστά τρόφιμα που διέθετε, ζυμαρικά και γάλα εβαπορέ, για τους Ουκρανούς που δοκιμάζονται σκληρά από τον πόλεμο, καταθέτοντας σε μια μικρή σακούλα το υστέρημά του.

Μικρά παιδιά προσφέρουν παιχνίδια και τα λούτρινα ζωάκια τους, για να δώσουν χαρά και μια χαραμάδα ελπίδας στα παιδιά του πολέμου. Δεκάδες μικροί φιλάνθρωποι εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον ουκρανικό λαό, συμβάλλοντας αποφασιστικά να συγκεντρωθούν και παιχνίδια, παράλληλα με τα τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα ζεστά ρούχα, κλινοσκεπάσματα και φαρμακευτικό υλικό.

«Είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου. Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Οσο συνεχίζεται ο πόλεμος, όσο βλέπουμε κόσμο να πονά και να αιμορραγεί, θα συνεχίσουμε να βοηθούμε» επισημαίνει ο Λάμπρος Παρασκευάς.

Συλλογική προσπάθεια

Η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται καθημερινά 10:00 – 13:00 ή σε διαφορετικές ώρες κατόπιν συνεννόησης.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι τρόφιμα μακράς διαρκείας, παιδικές τροφές, είδη ένδυσης και υπόδησης, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, ισοθερμικές κουβέρτες, υπνόσακοι, είδη ατομικής υγιεινής, φαρμακευτικό υλικό, αλοιφές εγκαυμάτων, αιμοστατικά, αντιπυρετικά, γάζες, λευκοπλάστ, παυσίπονα κλπ.

Μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Βόλου Κουτρούμπα Δημήτρη, το υλικό, που συγκεντρώνεται, δίνεται στον Ερυθρό Σταυρό, ώστε να κατευθυνθεί προς τους πρόσφυγες πολίτες της Ουκρανίας. Τηλέφωνα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες είναι 2421027730 και 2421080281.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία συγκεντρώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι βλέπουμε καθημερινά τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο λαός της Ουκρανίας. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται τη στήριξη όλων μας».

Με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας και το τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και Ανθρωπιστικών Αποστολών να συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια «για άλλη μια φορά χρειαζόμαστε τη στήριξή σας» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα είδη που συγκεντρώνονται στα γραφεία της ομάδας είναι τα κάτωθι: Ιατροφαρμακευτικό υλικό, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, σύριγγες, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, οινόπνευμα, φυσιολογικοί οροί, μη υδραργυρικά θερμόμετρα, βακτηριδιακά επιθέματα, αντισηπτικά, επιθέματα ματιών, υποθερμικές σακούλες, παρακεταμόλη, αντισηπτικά μετά από τραυματισμό κ.ά.

Τρόφιμα μακράς διάρκειας και ξηρά τροφή μπισκότα, φρυγανιές, δημητριακά, γάλα μακράς διάρκειας, χυμούς, κονσέρβες κλπ, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, χωρίς να απαιτείται μαγείρεμα.

Επίσης συγκεντρώνονται είδη προσωπικής υγιεινής, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σερβιέτες, ξυραφάκια, αφροί ξυρίσματος κλπ, «όχι καθαριστικά σπιτιού» διευκρινίζεται. Παράλληλα συγκεντρώνονται είδη περιποίησης και διατροφής βρεφών και παιδιών, πάνες, γάλα σκόνη, ειδικά σαμπουάν, αφρόλουτρα και υπνόσακοι.

Τα γραφεία της ομάδας είναι ανοιχτά καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-20:00 και το Σάββατο 10:00-13:00 εκτός Κυριακής, στη διεύθυνση Σπετσών 10 Νεάπολη Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου