ΤΟΠΙΚΑ

Ραντεβού αγροτών στην πλατεία Βάθης ~ Σήμερα το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

ραντεβού-αγροτών-στην-πλατεία-βάθης-σ-93501

Με δύο ναυλωμένα λεωφορεία στην πρωτεύουσα οι αγρότες του μπλόκου Ριζομύλου – «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, θέλουμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» διαμηνύουν

Στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα, έχουν κλείσει το αγωνιστικό τους ραντεβού σήμερα αγρότες από όλη τη χώρα, που θα συμμετάσχουν μαζικά στο παναγροτικό – πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει στην πρωτεύουσα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Τρεις εβδομάδες μετά την αποχώρηση από τους δρόμους, οι αγρότες σήμερα κατεβαίνουν στην Αθήνα, θέλοντας να διαμηνύσουν στην Κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να σταματήσουν να διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξή τους εξαιτίας της ακρίβειας, αλλά και για άλλους κλάδους, δεν τους ικανοποιούν.

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Θέλουμε να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, ώστε να μπορούμε να μείνουμε και να καλλιεργούμε τη γη μας, χωρίς τον βραχνά του υψηλού κόστους παραγωγής και δίχως τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης.

Το μπλόκο του Ριζομύλου θα συμμετάσχει μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο. Εχουν μισθωθεί δύο λεωφορεία για τους αγρότες. Το ένα λεωφορείο θα ξεκινήσει από τη Ζαγορά, σήμερα στις 05.30 το πρωί. Το δεύτερο λεωφορείο θα ξεκινήσει στις 07.00 από τον Ριζόμυλο. Συμμετοχή έχουν δηλώσει επίσης αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού, που θα επιβιβαστούν στα δύο πούλμαν που κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα.

Για τις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι την πλατεία Βάθης, όπου θα γίνει το συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγρότες από την περιοχή της Αμφίκλειας και της Αταλάντης Φθιώτιδας, καθώς και από τη Βοιωτία προσανατολίζονται να κατεβούν στην Αθήνα με τα τρακτέρ και να κατευθυνθούν οργανωμένα μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Συμμετοχή στο παναγροτικό συλλαλητήριο έχουν επίσης ανακοινώσει και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Οι βασικοί άξονες των αιτημάτων των αγροτών είναι μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Οι αγρότες επίσης ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις, καθώς επίσης τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Ψεύδεται η κυβέρνηση για το αγροτικό πετρέλαιο

Η Προοδευτική Κίνηση Αγροτών Θεσσαλίας ενημερώνει ότι στηρίζει και συμμετέχει στο σημερινό συλλαλητήριο.

Παράλληλα κάνει λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης και σκόπιμη προσπάθεια σύγχυσης του αγροτικού κόσμου, σχετικά με το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν υφίσταται μηδενισμός του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αλλά επιστροφή.

«Δεν μπορεί να ισχύουν και ο μηδενισμός του ΕΦΚ και η επιστροφή του ΕΦΚ. Ή θα ισχύει ο μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή η επιστροφή. Και τα δύο είναι παράταιρο να ισχύουν», τονίζει η ΠΑΚ Θεσσαλίας.

Επισημαίνει ακόμη πως το κονδύλι των 60 εκ. ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει καμία στοιχειώδη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης, για αυτό και ζητεί να αυξηθεί και να φτάσει τουλάχιστον τα 150 εκ. ευρώ.

Τέλος, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της, διότι στη χθεσινή εξειδίκευση των μέτρων οι υπουργοί παρέπεμψαν το θέμα στη μελλοντική ΚΥΑ και «έτσι συνεχίζεται το γαϊτανάκι του εμπαιγμού του αγροτικού κόσμου».

Στήριξη στον αγώνα των αγροτών εκφράζει επίσης το ΜέΡΑ25 Μαγνησίας, τονίζοντας ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια. «Είμαστε μαζί τους, γιατί τα φιλοδωρήματα του Μητσοτάκη μάς εξοργίζουν, γιατί το χαράτσι της ολιγαρχίας στο ρεύμα έχει γίνει πληγή για όλες και όλους μας, γιατί μόνο αν στηριχτούν οι παραγωγοί θα αποφύγουμε την επισιτιστική κρίση», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου