ΤΟΠΙΚΑ

Διάλογο μετά το τελεσίγραφο για τις συνδέσεις με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ

διάλογο-μετά-το-τελεσίγραφο-για-τις-συ-93273

Ζητά η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό

Διάλογο με στόχο να βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή, ζητά η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό, με αφορμή τελεσίγραφο της ΔΕΥΑΜΒ για την υποχρεωτική σύνδεση νοικοκυριών με το αποχετευτικό δίκτυο. Οι κάτοικοι έχουν προθεσμία έως 31 Ιουλίου να προχωρήσουν σε συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Στην ιστοσελίδα της, η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, υποστηρίζει ότι «η απειλή του προστίμου αυτή την εποχή είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη».

«Πρέπει να αρθεί άμεσα η απόφαση για πρόστιμα και να ξεκινήσει ένας διάλογος με τους κατοίκους για να βρεθεί μία λύση αποδεκτή και για τις δύο πλευρές ώστε το έργο να λειτουργήσει κανονικά», επισημαίνει η Κίνηση Πολιτών και επαναλαμβάνει ό,τι έλεγε και το 2013: «οι συνδέσεις των σπιτιών με το δίκτυο δεν προχωράνε για καθαρά οικονομικούς λόγους. Οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν περίπου 500 ευρώ στην ΔΕΥΑΜΒ για τα τέλη σύνδεσης, τον μηχανικό που θα κάνει τη μελέτη της σύνδεσης γύρω στα 200 ευρώ και φυσικά τον εργολάβο που θα εκτελέσει το έργο από 1.000 ως 2-3.000 ευρώ, ανάλογα την περίπτωση.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα αυτά με δεδομένη την οικονομική κρίση και τα χαράτσια της κεντρικής εξουσίας με τα οποία είναι φορτωμένοι γι’ αυτό και δεν προχωρούν στις συνδέσεις».

Αυτοδιαχείριση της άρδευσης

Το δρόμο της αυτοδιαχείρισης στον τομέα της άρδευσης, δείχνουν να επιλέγουν αγρότες σε περισσότερες τοπικές κοινότητες του δήμου Βόλου, σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό.

Οπως αναφέρει η Κίνηση, την περασμένη αρδευτική περίοδο, τα Ανω και Κάτω Λεχώνια συνεργάστηκαν με τη ΔΕΥΑΜΒ για την άρδευση των καλλιεργητών τους, ωστόσο φέτος ετοιμάζονται «να εναρμονιστούν με τα υπόλοιπα χωριά που αυτοδιαχειρίστηκαν την άρδευση με απόλυτη επιτυχία, αρκεί να βρεθούν λύσεις σε κάποια τυπικά θέματα όπως είναι η πληρωμή των υδρονομέων».

Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, σε αυτοδιαχείριση της άρδευσης προχωρούν και 100 καλλιεργητές στη Δράκεια.

Τα τοπικά συμβούλια της Μακρινίτσας και των Σταγιατών αποφάσισαν να ορίσουν με ευθύνη των ίδιων των καλλιεργητών, τους υδρονομείς και τα τέλη της άρδευσης. Στην Πορταριά και το Κατηχώρι οι καλλιεργητές θα συνεχίσουν να αρδεύουν τα κτήματά τους με αυτοδιαχείριση.

«Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, λιγότεροι από 200 καλλιεργητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να υποβάλλουν αίτηση άρδευσης στο σύνολο των περίπου 3.000! Η συντριπτική πλειοψηφία είναι από τις πεδινές περιοχές του Διμηνίου και της Νέας Αγχιάλου που αρδεύουν με νερό γεωτρήσεων που ελέγχονται από την ΔΕΥΑΜΒ», επισημαίνει η Κίνηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου