ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορία ογδόντα χρόνων

ιστορία-ογδόντα-χρόνων-92563

Το Κατάστημα Βόλου θα φιλοξενήσει το αφιέρωμα στον Ξενοφώντα Ζολώτα

Σημαντικό γεγονός αποτελεί η έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Ξενοφώντα Ζολώτα και θα φιλοξενηθεί στο Κατάστημα Βόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο συμπλήρωσε ογδόντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην πόλη του Βόλου. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει στο κατάστημα του Βόλου την έκθεση με τίτλο: «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα (1904-2004), η οποία θα εγκαινιαστεί μεθαύριο Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 18.00, και θα ανοίξει για το κοινό τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το Δεκέμβριο του 2014 έως το Νοέμβριο του 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα.

Ο Βόλος είναι η πρώτη πόλη μετά την Αθήνα στην οποία θα παρουσιαστεί η έκθεση, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 ετών από τα εγκαίνια του Καταστήματος στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Στη συνέχεια, η ίδια έκθεση θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί Κατάστημα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του καταστήματος της Τράπεζας Ελλάδας στο Βόλο κ. Γιώργος Τίγγας, υπογράμμισε ότι είναι ένα κτίριο κόσμημα, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό, προκειμένου να περιηγηθούν στην έκθεση άνθρωποι κάθε ηλικίας και μαθητές στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο θεμελιώθηκε στις 17 Μαΐου 1933 και εγκαινιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου 1935 επί Διοικήσεως Εμμανουήλ Τσουδερού.

Είναι το πρώτο υποκατάστημα που κτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Βόλος αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του είχε απευθείας σύνδεση με πολλά λιμάνια της Ελλάδος και άλλων χωρών.

Το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο δεν είναι το πρώτο κατάστημα τράπεζας που ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Οπως αναφέρει στο βιβλίο «Τράπεζα της Ελλάδος – Τα κτίρια», η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, προηγήθηκε το 1893 η Τράπεζα Αθηνών, με ένα εντυπωσιακό κτίριο, που ανήκει σήμερα στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ενα χρόνο αργότερα ακολούθησε η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου, ενώ το 1928 εγκαινιάστηκε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Δημητριάδος.

Το 1930 αγοράστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το παραλιακό οικόπεδο, στο οποίο οι αρχιτέκτονες της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Κανάκης και Θ. Παπαντωνόπουλος υλοποίησαν τη μελέτη τους: ένα κτίριο, σε νεοκλασικό ύφος και πιστό στο κτιριολογικό πρόγραμμα των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με χώρους υποδοχής στο ισόγειο και την κατοικία του διευθυντή στον όροφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διατηρητέο κτίριο είναι από τα λίγα προπολεμικά κτίρια του Βόλου που απέμειναν όρθια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955. Το 1978 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου που κοσμεί επί οχτώ δεκαετίες την πόλη του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου