ΤΟΠΙΚΑ

Κόκκινο πανί η νέα ΠΝΠ για την καθαριότητα

κόκκινο-πανί-η-νέα-πνπ-για-την-καθαριότ-92169

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει απόσπαση εργαζομένων της υπηρεσίας στα σχολεία

Κόκκινο πανί για τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας συνιστά η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στην «επιστράτευση» εργαζομένων των υπηρεσιών Καθαριότητας για τον καθαρισμό των σχολείων.

Στην ΠΝΠ με τίτλο «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» μεταξύ άλλων, στο άρθρο 36, παρ.4 προβλέπει ότι το «προσωπικό καθαριότητας των Δήμων κατηγορίας Υ.Ε.16, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μπορεί να διατίθεται και για την καθαριότητα σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του οικείου Δήμου, κατά το διάστημα λειτουργίας τους, για όσο διάστημα υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του Κορωνοϊού (COVID-19), και πάντως όχι πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020».

«Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου να καταπατήσει και να ανατρέψει κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα θεσμοθετώντας διατάξεις που υπερβαίνουν το αίσθημα προσφοράς των εργαζομένων και τους προκαλούν βάναυσα.

Από την μία η κυβέρνηση βάζει από την πίσω πόρτα τους εργολάβους στους Δήμους με συνοπτικές διαδικασίες, με πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες και την έλλειψη προσωπικού και την ίδια στιγμή δίνει την δυνατότητα σε Δημάρχους, να μεταφέρουν εργάτες Καθαριότητας από τον Οδοκαθαρισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων, στη Καθαριότητα Σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά και… πλεονάζον προσωπικό!

Και είναι μάλιστα η ώρα, μιας και η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αυξημένη ανάγκη καθαριότητας των σχολικών κτιρίων μιας υπηρεσίας ιδιαίτερα κρίσιμης για την υγεία των παιδιών, όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά, να προχωρήσει τώρα στην μονιμοποίηση των Σχολικών Καθαριστριών που εργάζονται ως συμβασιούχοι σε συνθήκες εκμετάλλευσης 10, 15 ακόμη και 20 χρόνια, πολλές φορές σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, με μισό μισθό και μισή ασφάλιση. Οι ανάγκες είναι πάγιες, διαρκείς και πρέπει να καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό!» αναφέρει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «ούτε ένας εργαζόμενος Καθαριότητας (αποκομιδή απορριμμάτων και οδοκαθαριστές) δεν θα απασχοληθεί στην καθαριότητα σχολείων. Καλούμε όλους τους Δημάρχους του Νομού Μαγνησίας, ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις που θα υπάρξουν επιπλέον ανάγκες, να προσλάβουν εκτάκτως προσωπικό για έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες τετράμηνης διάρκειας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά και να ειδοποιήσουν το σύλλογο σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου