ΤΟΠΙΚΑ

Ένα βιβλίο για την προσφυγιά

ένα-βιβλίο-για-την-προσφυγιά-914244

Εκδόθηκε από τον Εσταυρωμένο και διατίθεται για την ενίσχυση των ταμείων του Συλλόγου

Την όψη της προσφυγιάς- μετανάστευσης μέσα από τα δικά τους μάτια παρουσιάζουν μαθητές του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου, σε παραμύθι που έγραψαν οι ίδιοι και το οποίο εκδόθηκε με μέριμνα του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» για να μπει στις σχολικές βιβλιοθήκες αλλά και μέσω της πώλησής του, να ενισχύσει τα ταμεία του συλλόγου για να συνεχίσει να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον συνάνθρωπο.

Μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού, οι μαθητές δεν ξεδιπλώνουν απλώς το ταλέντο τους στη δημιουργική γραφή. Στέλνουν τα δικά τους μηνύματα με αφορμή το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, μία πρόκληση που τα τελευταία χρόνια προλαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις.

Στο Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου την περσινή χρονιά, υλοποιήθηκε εργαστήριο συγγραφής παραμυθιού με θέμα την προσφυγιά και μετανάστευση από τον αναπληρωτή καθηγητή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστα Μάγο.

Εκπαιδευτικοί ενεργοποίησαν τους μαθητές και εκείνοι με τη σειρά τους έγραψαν ένα παραμύθι στο οποίο, οι κρατούμενοι της Κασσαβέτειας, που παρακολουθούν μαθήματα στο παράρτημα του Γυμνασίου Αγχιάλου, αποφάσισαν να δώσουν το δικό τους τέλος, μέσα και από δικά τους βιώματα.

«Ένα ταξίδι με ένα μόνο βελανίδι» είναι ο τίτλος του παραμυθιού που εμπνεύστηκαν και έγραψαν μαθητές του τμήματος Β3 του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου. Ηρωας των παιδιών, ο Πέτρος ο σκίουρος, ο οποίος ζούσε σε ένα δάσος το οποίο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής πλημμύρισε και αναγκάστηκε να αναζητήσει αλλού πατρίδα για να φυτέψει το βελανίδι του και να κάνει μία νέα αρχή.

Μέσα στις σελίδες του παραμυθιού τους, οι μαθητές παρουσιάζουν τις περιπέτειες που έζησε, τον φίλο που έχασε, όλα τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στον δρόμο του, σε αναζήτηση της νέας του πατρίδας.

Το ίδιο παραμύθι επεξεργάστηκαν κρατούμενοι που παρακολουθούν μαθήματα στο παράρτημα του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας.

Μόνο που οι μαθητές- κρατούμενοι αποφάσισαν να δώσουν ένα διαφορετικό τέλος, επεκτείνοντας τις περιπέτειες του σκίουρου, τον οποίο αιχμαλώτισε ο βασιλιάς λύκος και επρόκειτο να τον οδηγήσει στην αγχόνη, μέχρι που μία νυχτερίδα τον βοήθησε να δραπετεύσει και να ζήσει ελεύθερος.

Το παραμύθι «Ένα ταξίδι με ένα μόνο βελανίδι», ζήτησε η ψυχή του «Εσταυρωμένου» πατέρας Θεόδωρος Μπατάκας προκειμένου να φροντίσει για την έκδοσή του, όπως και έγινε. Ηδη από προχθές εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου, κρατούν στα χέρια τους το δικό τους βιβλίο, το οποίο τους δόθηκε σε 190 αντίτυπα. Αντίτυπα διατίθενται και από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου και από το γραφείο του Εσταυρωμένου, με στόχο την ενίσχυση του συλλόγου.

Αφιερωμένο σε όσους ικετεύουν για μια νέα πατρίδα

Το παραμύθι είναι αφιερωμένο «σε όσους σε κάποια στιγμή στη ζωή τους αναγκάζονται να ικετέψουν για μια νέα πατρίδα».

Την εικονογράφηση έκανε η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Πασσιά, τη φιλολογική επιμέλεια έχει η φιλόλογος Αποστολία Κοτζαγιώτου.

Συνεργάστηκαν οι μαθητές του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου Χρυσόστομος Μεσημβρινός, Παναγιώτα Μπατσίλα, Μαρίζα Μπολιού, Τίκο Οσμενλλάρι, Ερμίνα Οσμενλλάρι, Χρήστος Πανάγος, Ελευθερία Παπαθανασίου, Βασίλης Πασχάλης, Μαργαρίτης Πατρής, Κωνσταντίνος Πορταρίτης, Ντανιέλ Ρίζος, Γιώργος Σκόζα, Γιάννης Σούρλας, Ευαγγελία Σταντσούρη, Απόστολος Τζιώρος, Ελεάννα Τοκαλή, Νίκος Τριανταφύλλου, Λυδία Τσαβδάρη, Νίκος Τσαγγαρής, Σεμπαστιάνα Τσέλα, Μαρία Τσιάμου, Υρώ Χατζησάββα και από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας οι Γ.Χ., Χ.ΟΥ., Σ.Σ., ΑΝ.ΑΝ., ΑΧ. Μ.

Το ευχαριστώ του σχολείου στον π. Θεόδωρο

Με ανακοίνωσή τους, η διευθύντρια και ο Σύλλογος Καθηγητών του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου «ευχαριστούμε θερμά τον Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Θεόδωρο και το Σύλλογο Συμπαράστασης Κρατουμένων ο «Εσταυρωμένος» για τη δωρεάν εκτύπωση σε βιβλίο του παραμυθιού, που δημιούργησαν- με την ευγενική συνδρομή του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κώστα Μάγου- την περυσινή σχολική χρονιά οι μαθητές του Β3 τμήματος σε συνεργασία με μαθητές του Παραρτήματος του γυμνασίου Νέας Αγχιάλου στο Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας.

Πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σχολείο μας, στην ηθική ικανοποίηση των μαθητών που είδαν τους κόπους τους έμπρακτα να ανταμείβονται και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους.

Η παρούσα επιστολή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης έναντι της αξιέπαινης προσπάθειας του Πατρός Θεοδώρου και του Συλλόγου «Εσταυρωμένος», που ευχόμαστε να είναι πάντα δίπλα στο σχολείο μας, να στηρίζει κάθε μας προσπάθεια και να βρει στο μέλλον κι άλλους μιμητές».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου