ΤΟΠΙΚΑ

«Μπορεί ο δότης να βρίσκεται εδώ!»

μπορεί-ο-δότης-να-βρίσκεται-εδώ-914097

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του «Νίκου Χαλκιά, ενός ήρωα για πολλούς…», χθες στον Βόλο

Πόσοι μύθοι μπορούν να υπάρχουν γύρω από τη δωρεά μυελού των οστών; Πολλοί. Πόσο μπορούν να φρενάρουν μια τεράστια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας για εμπλουτισμό σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο της τράπεζας των δοτών, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί σωτήρας για ένα παιδί ή ακόμη και έναν ενήλικα; Αρκετά.

Το «αντίδοτο» στην ελλιπή ή στην κακή ενημέρωση, που δημιουργεί αβάσιμες φοβίες και κατά συνέπεια αποτρέπει τον εθελοντισμό των δοτών μυελού των οστών, αποτελεί η ορθή ενημέρωση από τους ειδικούς επιστήμονες. Αυτό ακριβώς έγινε στη χθεσινή εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου, που διοργάνωσε στον Βόλο, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, η ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς, ένας ήρωας για πολλούς», με πρόεδρο την Παναγιώτα Φιλαρέτου, από τη Σκιάθο. Ο δικός της Νικόλας, μόλις 12 ετών αγγελούδι, έφυγε από τη ζωή, παλεύοντας με μία σπάνια μορφή καρκίνου. «Πάλεψε, όμως, με το θεριό με τόλμη και ανδρεία μιας ολόκληρης στρατιάς. Δεν παραπονέθηκε ποτέ. Αντίθετα, μας έμαθε τι σημαίνει να μάχεσαι και να μετατρέπεις τον πόνο σε χαμόγελο», τόνισε, η κ. Φιλαρέτου, ανοίγοντας την εκδήλωση.

Καταχειροκροτούμενη στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα περιέγραψε με λόγια δυνατά τι ήταν εκείνο που έδωσε στην ίδια και τον σύζυγό της, Αντώνη Χαλκιά, την ώθηση να μετατρέψουν τη μαχητικότητα του δικού τους ήρωα σε προσφορά και ελπίδα για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, για τους άλλους πολλούς ήρωες.

Χθες, στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου, η μεγάλη εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, ενημέρωσε για τη σπουδαιότητα της μεγιστοποίησης εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Σε διπλανό χώρο, που παραχωρήθηκε από τους «Μάγνητες Τυφλούς», ειδική ομάδα εθελοντών προχώρησε σε δειγματοληψία σε όσους δήλωσαν ότι ήθελαν να γίνουν εθελοντές δότες. Η δειγματοληψία γίνεται με δύο μόλις μπατονέτες που λαμβάνουν σάλιο.

Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες –αμέσως μετά τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου- της Βασιλικής Βατάλη, ψυχολόγου, από τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάμψη» και της Μαρίας Κώστογλου, επίσημης εκπροσώπου ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Παν. Πατρών) «Χάρισε Ζωή».

Στα σπουδαία μαθήματα που δίνουν τα παιδιά, αλλά και στα μικρά θαύματα που μπορεί κανείς να ζήσει μέσα σε μια Παιδογκολογική Κλινική αναφέρθηκε η Βασιλική Βατάλη. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα των ενημερωτικών δράσεων, όπως η χθεσινή, ώστε να σπάσει το στίγμα. «Υπάρχει ο φόβος, που πηγάζει από την άγνοια. Υπάρχει η φοβισμένη ματιά απέναντι σε ένα παιδί χωρίς τα μαλάκια του. Όμως, εδώ χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί στη διαχείριση που αρχικά καλείται να κάνει η οικογένεια. Να χρησιμοποιούμε τις λέξεις τις επιστημονικές και όχι άλλες, σαν να φοβόμαστε να πούμε τι συμβαίνει», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Βατάλη, ένας αριθμός παιδιών χρειάζεται μεταμόσχευση. «Και μπορεί ο δότης να βρίσκεται κάπου εδώ, ανάμεσά μας, αλλά να μην το γνωρίζουμε. Ας εξαλείψουμε, λοιπόν, το στίγμα, τον φόβο, τον τρόμο. Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ιαθεί και σε αυτό χρειαζόμαστε όλοι. Μπορούμε να βοηθήσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ο καθένας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα ζωής και θανάτου. Που τελικά είναι ζωή και αγάπη», ανέφερε, καταλήγοντας: «Μακάρι, με κάποιον τρόπο, να μπορούσα να σας φέρω τις φατσούλες γεμάτες ελπίδα. Γιατί εμείς μ’ αυτό συνεχίζουμε».

Τους μύθους που υπάρχουν γύρω από τη δωρεά μυελού των οστών απομάκρυνε με την ενημέρωσή της η δεύτερη ομιλήτρια Μαρία Κώστογλου. «Μας εμποδίζει πολλές φορές η παραπληροφόρηση, μας εμποδίζουν οι μύθοι. Χρειαζόμαστε να πολλαπλασιαστεί η σωστή ενημέρωση. Ας το κάνουμε. Ακόμη και όταν φύγουμε από αυτή την αίθουσα, ας καλέσουμε τον οποιονδήποτε έχει φοβίες να καλέσει την πανελλαδική γραμμή ενημέρωσης, να μας μιλήσει και να του μιλήσουμε.

Όπως εξήγησε η δωρεά μυελού των οστών δεν σχετίζεται με τη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με τον κυρίαρχο μύθο. Το σημείο στο οποίο παράγεται το αναγκαίο υλικό βρίσκεται στα πλατιά οστά της λεκάνης και η διαδικασία της δωρεάς γίνεται από τη φλέβα, όπως η αιμοδοσία.

Σύμφωνα με την κ. Κώστογλου, τρία στα 10 παιδιά βρίσκουν τον δότη τους ανάμεσα στα αδέρφια τους. Όμως, τα υπόλοιπα επτά περιμένουν κάποιον από εμάς, που θα βρεθούμε συμβατοί. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μεταφέρουν τη σωστή πληροφορία της εντελώς ανώδυνης και ακίνδυνης διαδικασίας σε κάθε χώρο, να γίνουν μέρος της αλυσίδας της μεγάλης αυτής προσπάθειας. «Για να ανεβάσουμε τον αριθμό των εθελοντών δοτών και να μειώσουμε τον χρόνο εύρεσης ενός συμβατού δότη για ένα παιδί που μας χρειάζεται για να σωθεί», υπογράμμισε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, η πολιτευτής Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι υποψήφιοι βουλευτές Δημ. Τσιμπανάκος και Ν. Χαυτούρας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Δειγματοληψίες και σήμερα

Πιστοποιημένοι εθελοντές θα πραγματοποιήσουν και σήμερα Πέμπτη δειγματοληψία για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, από τις 10:00 έως τις 13:00, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, στην οδό Κ. Καρτάλη στον Βόλο.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου