ΤΟΠΙΚΑ

Αδειάζει η κλεψύδρα στο Πανεπιστήμιο

αδειάζει-η-κλεψύδρα-στο-πανεπιστήμιο-909907

Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ασκούν πιέσεις για να συνεδριάσουν και να βρεθεί λύση, πριν το ίδρυμα μείνει ακυβέρνητο

Αδειάζει η… κλεψύδρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς σε 25 ημέρες από σήμερα, δεν θα έχει πρυτανεία και άρα διοίκηση, με την ίδια τη λειτουργία του αλλά και την πληρωμή του προσωπικού, να βρίσκεται στον αέρα. Ο κίνδυνος της ακυβερνησίας οφείλεται στην αδυναμία εκλογής των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης μέσα από το οποίο θα προκύψει ο νέος πρύτανης και κυρίως στον νέο Νόμο του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος δεν προβλέπει εναλλακτικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εκλογών σε περιπτώσεις αδιεξόδου.

Στον απόηχο της επίσκεψης του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέα Ζώρα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Συμβούλιο Διοίκησης δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Ζώρας κάλεσε τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκλογής εξωτερικών μελών, υπενθύμισε τον κίνδυνο ακυβερνησίας και πρότεινε ως εναλλακτική, νέα προκήρυξη για εξωτερικά μέλη, διαδικασία ωστόσο, την οποία απορρίπτουν πανεπιστημιακοί υποστηρίζοντας ότι κινείται στα όρια της νομιμότητας και ότι δεν εγγυάται ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα.

Εδώ και μέρες, μετά την επίσκεψη Ζώρα, κάθε διαδικασία στο Συμβούλιο Διοίκησης είναι «παγωμένη». Μετά τις εκλογές της 25ης Οκτωβρίου, το συμβούλιο, έχει συνεδριάσει 14 φορές και δεν έχει καταφέρει να εκλέξει τα πέντε εξωτερικά μέλη. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών είναι 3-2-1, όταν για την εκλογή ενός εξωτερικού μέλους απαιτούνται τέσσερις ψήφοι.

Μέλη του συμβουλίου φέρονται να πιέζουν για τη σύγκληση του οργάνου, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και μάλιστα άμεσα, δεδομένου ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και είναι μάλιστα σε βάρος της ίδιας της λειτουργίας του ιδρύματος, αλλά και του προσωπικού του, που κινδυνεύει από την 1η Μαρτίου και μετά να μην μπορεί να πληρωθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν στείλει ακόμη και επιστολές για τη σύγκλιση του συμβουλίου, αγωνιώντας για την «τύχη» του Πανεπιστημίου σε 25 ημέρες από σήμερα.

Το υπουργείο Παιδείας έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην θητεία των σημερινών πρυτανικών αρχών, ούτε να αλλάξει ο Νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα πρέπει να εκλεγούν τέσσερα ακόμη εξωτερικά μέλη, ανάμεσα στα υπόλοιπα 16 που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το μοναδικό εξωτερικό μέλος που έχει εκλεγεί είναι ο Βολιώτης αστροφυσικός Ν. Πράντζος.

Μόλις εκλεγούν τα εξωτερικά μέλη συγκροτείται με διαπιστωτική πράξη το Συμβούλιο Διοίκησης. Πρύτανης αναδεικνύεται ένα από τα έξι εσωτερικά μέλη του συμβουλίου. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται στην Σύγκλητο, ενώ κάθε υποψήφιος υποβάλλει σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου και τους καθηγητές που επιθυμεί να αναλάβουν καθήκοντα αντιπρύτανη.

Οι προτάσεις παρουσιάζονται στο συμβούλιο και στη Σύγκλητο, με τη διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης των προτάσεων να διαρκεί το μέγιστο 20 ημέρες. Στη συνέχεια το συμβούλιο με ψηφοφορία εκλέγει τον πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να αποσπάσει οκτώ από τις 11 ψήφους. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ορίζονται και οι αντιπρυτάνεις που είχε προτείνει ο υποψήφιος πρύτανης που εκλέχθηκε και στη συνέχεια ο πρύτανης καθορίζει τους τομείς ευθύνης και τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται σε κάθε αντιπρύτανη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου