ΤΟΠΙΚΑ

Διαγωνισμός για 60 ηλεκτρικά ποδήλατα

διαγωνισμός-για-60-ηλεκτρικά-ποδήλατα-908128

Στόχος η ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη

Διαγωνισμό για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων προκηρύσσει ο Δήμος Βόλου, με στόχο την ενίσχυση ενός φιλικού μέσου κυκλοφορίας στην πόλη, μέσω του οποίου μπορεί να αντιμετωπιστεί και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 434.000 ευρώ, για το οποίο θα προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός, εφόσον εγκριθούν οι όροι του από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου, που συνεδριάζει μεθαύριο Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στη μία το μεσημέρι.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την προμήθεια του Δήμου με 60 ηλεκτρικά ποδήλατα και τη δημιουργία συστήματος που θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίνει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης, τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία.

Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος και θα επιτρέπουν τη φόρτιση όσο παραμένουν στον σταθμό. Συνολικά θα χωροθετηθούν τρεις σταθμοί στο κέντρο του Βόλου.

Το σύστημα θα επιτρέψει στον Δήμο να προσφέρει στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, τη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη και τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου.

Παράλληλα, το ποδήλατο θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα.

Το έργο περιλαμβάνει εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες. Μέσω του λογισμικού θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του συστήματος σε πραγματικό χρόνο, όπως για παράδειγμα αν υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα σε κάθε σταθμό, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα απομακρυσμένου ηλεκτρονικού κλειδώματος, παρακολούθηση της γεωγραφικής τους θέσης ή ενημέρωση για τη φόρτισή τους.

Μέσω του συστήματος θα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης καρτών συνδρομητών, ενώ θα δημιουργηθεί και ειδική mobile εφαρμογή, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να ενημερώνονται αν υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα σε κάθε σταθμό, να νοικιάζουν ποδήλατα, αλλά και να πληρώνουν ηλεκτρονικά, εφόσον καθιερωθεί αντίτιμο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου