ΤΟΠΙΚΑ

Πυρ και μανία οι ακαδημαϊκοί στο Π.Θ.

πυρ-και-μανία-οι-ακαδημαϊκοί-στο-π-θ-907720

Στον απόηχο της επίσκεψης Οδυσσέα Ζώρα και με βέβαιο πλέον τον κίνδυνο ακυβερνησίας του ιδρύματος από 1η Μαρτίου

Εκρυθμο είναι το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον απόηχο της προχθεσινής επίσκεψης του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέα Ζώρα, με αφορμή το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης και ως εκ τούτου ανάδειξης νέου πρύτανη. Ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά δέχθηκαν «απειλές» για να ολοκληρώσουν την εκλογική διαδικασία, βάσει του νέου Νόμου, που έχει οδηγήσει σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του ιδρύματος, το οποίο από 1η Μαρτίου, μένει ουσιαστικά «ακυβέρνητο».

Οπως είναι γνωστό, προχθές, ο κ. Ζώρας είχε συνάντηση τόσο με τον σημερινό πρύτανη Ζήση Μαμούρη, όσο και με τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τους οποίους κάλεσε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκλογής εξωτερικών μελών.

«Ουσιαστικά μας απείλησε ότι αν δεν τελειώσει η διαδικασία συγκρότησης συμβουλίου, δεν θα υπάρχει διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το ίδρυμα κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητο. Και μας διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στη θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής. Ουσιαστικά ήρθε να μας εκβιάσει και να περάσει την ευθύνη της ακυβερνησίας του ιδρύματος στο ίδιο το πανεπιστήμιο και στα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Το Υπουργείο Παιδείας με παιδαριώδεις απειλές επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη στα πανεπιστήμια, όταν το ίδιο το Υπουργείο και ο Νόμος που δημιούργησε, ευθύνονται για την όλη κατάσταση», το ξέσπασμα ακαδημαϊκών στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Όπως εξήγησαν αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί είναι ο ίδιος ο Νόμος του Υπουργείου Παιδείας, «ο οποίος δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη σε περίπτωση άγονων διαδικασιών». «Δεν είναι οι άχρηστοι ακαδημαϊκοί που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, αλλά ο Νόμος που δεν λειτουργεί. Ο Νόμος στον οποίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον αριθμό των συνεδριάσεων των εσωτερικών μελών για την εκλογή των εξωτερικών, ο Νόμος που δεν προβλέπει εναλλακτικές διαδικασίες σε περίπτωση αδιεξόδου. Και δεν είναι μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητο. Είναι άλλα δύο Πανεπιστήμια», αναφέρουν.

Στα όρια της νομιμότητας η επαναπροκήρυξη για εξωτερικά μέλη

Τη μοναδική εναλλακτική που έδωσε ο κ. Ζώρας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι η προκήρυξη εκ νέου εκλογών για τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Πρόκειται μάλιστα για «λύση» που προτείνεται και με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που κοινοποιήθηκε στο ίδρυμα, πριν από ένα μήνα περίπου. «Η εγκύκλιος κινείται στα όρια της νομιμότητας. Κι αυτό γιατί δεν προβλέπεται πουθενά από τον Νόμο ότι η Σύγκλητος μπορεί να κηρύξει άγονη τη διαδικασία εκλογής μελών, να τη σταματήσει και να προκηρύξει εκ νέου εκλογές για τα εξωτερικά μέλη. Μάλιστα, ο Νόμος προβλέπει ότι η προκήρυξη για τα εξωτερικά μέλη γίνεται πριν την εκλογή των εσωτερικών, ακριβώς για να μην υπάρχουν φαινόμενα, ο καθένας να καλεί τους «δικούς» του να θέσουν υποψηφιότητα», σχολιάζουν.

Βέβαιη η ακυβερνησία από 1η Μαρτίου

Ακαδημαϊκοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ό,τι και να γίνει είναι βέβαιη η ακυβερνησία του ιδρύματος από την 1η Μαρτίου.

Σε περίπτωση που γίνει επαναπροκήρυξη εξωτερικών μελών, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχει νέο αδιέξοδο, η διαδικασία δεν προβλέπεται να τελειώσει πριν το τρίμηνο.

Εάν δεν γίνει επαναπροκήρυξη και το Συμβούλιο συνεχίζει να συνεδριάζει, ακόμη κι αν υπάρξει «λευκός καπνός», οι διαδικασίες μέχρι την εκλογή πρύτανη, χρειάζονται τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι να ολοκληρωθούν.

Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής. Και με δεδομένη από το Υπουργείο, τη μη παράταση της θητείας, το Π.Θ. θα μείνει ακυβέρνητο από 1η Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πληρωθούν υπάλληλοι, συμβασιούχοι, να λειτουργήσει η Επιτροπή Ερευνών, να λειτουργήσει το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου