ΤΟΠΙΚΑ

Επιτέλους… χειμώνας και χωρίς προβλήματα

επιτέλους-χειμώνας-και-χωρίς-προβλή-907626

Βροχοπτώσεις στον υπόλοιπο νομό και πτώση της θερμοκρασίας – «Χτύπησε» το 112 στα κινητά Βολιωτών

Επιτέλους… χειμώνας, στα τέλη Ιανουαρίου και χωρίς προβλήματα στη Μαγνησία. Χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν στα ορεινά του Πηλίου και στην Ανάβρα και βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στον υπόλοιπο νομό και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ αισθητή ήταν η πτώση της θερμοκρασίας μέσα στον Βόλο.

Η χιονόπτωση ήταν συνεχόμενη αλλά ήπιας έντασης έως και τις τέσσερις χθες το απόγευμα, οπότε και τα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, από προχθές το βράδυ, μηχανήματα επιχειρούσαν για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου τόσο στο Πήλιο, όσο και στην Ανάβρα.

Στο Πήλιο, το χιόνι περιορίστηκε από τα 800 μέτρα και πάνω, από το ύψος δηλαδή της Πορταριάς και έως τέσσερα χιλιόμετρα μετά από τα Χάνια. Το ύψος του είναι περίπου δέκα εκατοστά και οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας γινόταν αποχιονισμός από συνολικά έξι εκχιονιστικά μηχανήματα.

Στην Ανάβρα το ύψος του χιονιού επίσης ανήλθε στα δέκα εκατοστά. Δύο μηχανήματα φρόντισαν για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου και δεν σημειώθηκαν προβλήματα.

Στον υπόλοιπο νομό, εκδηλώθηκαν βροχοπτώσεις, όχι όμως ισχυρές που να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Κάποιες μικρές κατολισθήσεις αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

Τα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν μετά τις τέσσερις το απόγευμα, οπότε και τα μηχανήματα ήταν απλώς σε επιφυλακή.

Το βράδυ, γινόταν ρίψεις αλατιού, προκειμένου να μην δημιουργηθεί παγετός.

Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη και σήμερα έως το μεσημέρι αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων και βροχές στον υπόλοιπο νομό. Νέα επιδείνωση αναμένεται από το Σάββατο.

Χτύπησε το 112

Περίπου στη μία χθες το μεσημέρι, τα κινητά Βολιωτών πήραν… φωτιά. Χτύπησε το 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον Βόλο, ωστόσο η κακοκαιρία δεν… ήρθε, αλλά κράτησε σε επιφυλακή τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Χθες, από τον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, το οποίο επισκέφθηκε για να δει την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, διαβεβαίωνε ότι συνεργεία τόσο του Δήμου όσο και της ΔΕΥΑΜΒ ήταν σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειάζεται και κυρίως σε «ευαίσθητα» σημεία της πόλης, όπου εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα.

120 μηχανήματα σε όλη τη Θεσσαλία

Συνολικά 120 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούσαν χθες παντού, όπου υπήρχε ανάγκη για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο στα ορεινά της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Επιχειρήσεις αποχιονισμού, άρσεις καταπτώσεων και ρίψεις άλατος, υπό τον συντονισμό των αντιπεριφερειαρχών και της Πολιτικής Προστασίας, οργανώθηκαν χθες στα ορεινά της Λάρισας, σε περιοχές του Ολύμπου και του Κισσάβου, στα ορεινά της Μαγνησίας, στο Πήλιο, στον ορεινό όγκο των Τρικάλων και στο Περτούλι, στη Λίμνη Πλαστήρα, στην Αργιθέα και σε άλλες ορεινές περιοχές της Καρδίτσας.

Η κακοκαιρία δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα και οι καταπτώσεις αντιμετωπίστηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, με την έμπειρη παρέμβαση του προσωπικού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των χειριστών των μηχανημάτων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ στη Θεσσαλία, αύριο Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια της Θεσσαλίας 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων Αρχών.

Πού απαιτούνται αλυσίδες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

Στη Λάρισα:

  • Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης-παγετού, στο εξής σημείο:
  • από το 24ο έως το 28ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Ελασσόνας – Δεσκάτης

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, στα εξής σημεία:

  • 3ο χλμ. Επαρχιακής οδού Αμπελώνα – Δελερίων του Δήμου Τυρνάβου,
  • στην ιρλανδική διάβαση Μεσοχωρίου – Βλαχογιαννίου (39ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης) &
  • στην ιρλανδική διάβαση Μαγούλας – Δομένικου (1ο χλμ Επαρχ. Οδού Μαγούλας – Δομένικου)

Στα Τρίκαλα

Αίρονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Στην Καρδίτσα

Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης-παγετού, στα εξής σημεία:

  • από το 45ο χλμ (2η Διασταύρωση Οξυάς) έως το 55ο χλμ (κοινότητα Αργιθέας) της Εθνικής οδού Καρδίτσας – Άρτας,
  • από το 13ο χλμ (στροφές Πευκόφυτου, Κουτσικουρή) έως το 29ο χλμ (Πετρίλο) της Επαρχιακής οδού Μουζακίου – Στεφανιάδας &
  • από το 4ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Μητρόπολης – Φράγματος Λίμνης Πλαστήρα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, στο εξής σημείο:

  • Επαρχιακή οδό Μαγούλας Καρδίτσας – Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, χ/θ 2.400, λόγω υπερχείλισης υδάτων παραπόταμου Παμίσου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου