ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές τιμούν το «Ολοκαύτωμα»

μαθητές-τιμούν-το-ολοκαύτωμα-907520

Την επόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου η κεντρική επετειακή εκδήλωση από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, στο Πνευματικό Κέντρο

Τα θύματα του Ολοκαυτώματος, και κυρίως το ενάμισι εκατομμύριο νέων, που έχασαν τη ζωή τους, την τραγική εκείνη περίοδο, που είναι γραμμένη στο βιβλίο της ιστορίας με τα πιο μελανά χρώματα, θα τιμήσουν μαθητές της Μαγνησίας, αύριο, Παρασκευή, με δίωρες εκδηλώσεις που ετοιμάζονται στις σχολικές μονάδες. Ωστόσο, θα ακολουθήσει μία ακόμη, κεντρική εκδήλωση, που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο και θα καταλήξει στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου μαθητές και φορείς θα φυτέψουν ένα δέντρο στη μνήμη των παιδιών- θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στόχος των εκδηλώσεων που θα γίνουν την Παρασκευή, σύμφωνα με την εγκύκλιο που παρέλαβαν οι σχολικές μονάδες της Μαγνησίας από το Υπουργείο Παιδείας, είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να μάθουν για την τύχη των Εβραίων και να συζητήσουν τη σημασίατων ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρητορική του μίσους, ο αντισημιτισμός.

Ωστόσο, σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, θα γίνει και κεντρική εκδήλωση, αντίστοιχη αυτών που γίνονται στις εθνικές επετείους, η οποία θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό της πόλης.

Περίπου 400 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου, ενώνουν τις δυνάμεις τους ενόψει μεγάλης επετειακής εκδήλωσης. Η εκδήλωση, πρόκειται να γίνει τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, όλοι οι συντελεστές, θα μεταβούν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου οι μαθητές θα φυτέψουν μία ελιά στη μνήμη του ενάμιση εκατομμυρίου νέων που θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κυριαρχίας στη Γερμανία και στην κατεχόμενη Ευρώπη και θα τοποθετηθεί πλάκα. Τους μαθητές στη συνέχεια θα δεξιωθεί η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Βόλου, Γιάννη Καραφέρη, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει το ιστορικό του Ολοκαυτώματος και δρώμενα από τους ίδιους τους μαθητές, που αναλαμβάνουν να διδάξουν ιστορία. Ηδη οι προετοιμασίες είναι εντατικές για την οργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης.

«Οι μαθητές μας θα διδάξουν ιστορία», ανέφερε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, Γιάννης Καραφέρης

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ομόφωνα, την 1η Νοεμβρίου του 2005, να καθιερώσει την 27η Ιανουαρίου ως «Διεθνή Μέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Η 27η Ιανουαρίου του 1945 ήταν η μέρα κατά την οποία απελευθερώθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστός, αλλά μελετητές του θέματος, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους υπολογισμού, έχουν σε γενικές γραμμές συμφωνήσει σε μια γενική εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά περιλαμβάνονται στα άτομα που θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κυριαρχίας στη Γερμανία και στην κατεχόμενη Ευρώπη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου