ΤΟΠΙΚΑ

Συνωστισμός… μαθητών στα ΕΠΑΛ

συνωστισμός-μαθητών-στα-επαλ-907042

Ανεπαρκείς υποδομές για να στεγάσουν πλέον το αυξημένο μαθητικό δυναμικό τους και διαχρονικές ελλείψεις σε γραμματειακή υποστήριξη και φύλαξη των σχολικών κτιρίων που συχνά- πυκνά γίνονται στόχος, αποτελούν τα κύρια προβλήματα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Μαγνησία, όπως αποτυπώθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) Μαγνησίας.

Ηδη από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας έχει κατατεθεί πρόταση για τη λειτουργία και εσπερινού ΕΠΑΛ στον Αλμυρό, αλλά και για την ίδρυση νέων τομέων και ειδικοτήτων, καθώς και 4ου Εργαστηριακού Κέντρου, ενώ στα σκαριά είναι η λειτουργία ενός ακόμη ΕΠΑΛ μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, που θα «ανακουφίσει» τον… υπερπληθυσμό από τα υπόλοιπα επαγγελματικά λύκεια.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η ανάπτυξη του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ είναι πλέον αλματώδης. Τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι το μαθητικό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% κατά μέσο όρο. Επαγγελματικά λύκεια, μάλιστα, που φιλοξενούν ειδικότητες αιχμής, είδαν τον αριθμό των μαθητών τους να εκτοξεύεται, όπως για παράδειγμα το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας που κλήθηκε να υποδεχθεί 100 επιπλέον μαθητές σε σχέση με πέρυσι.

Όπως ανέφεραν οι διευθυντές των ΕΠΑΛ, γονείς και μαθητές έχουν πλέον κατανοήσει ότι η επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει λύση έναντι της γενικής, τόσο για την είσοδο των παιδιών στην Τριτοβάθμια, όσο και για την εύκολη και με καλύτερους όρους είσοδο στην εργασιακή αρένα και μέσω του θεσμού της μαθητείας.

Ωστόσο, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αφενός στήριξης των ΕΠΑΛ με εξοπλισμό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους, όσο και με την αύξηση του ποσοστού εισαγωγής τους στην Τριτοβάθμια. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου Βάιος Λιαπόπουλος, η είσοδος των μαθητών της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Τριτοβάθμια, αφορά σε ποσοστό 5% στις ιατρικές σχολές και πολυτεχνεία και 10% στις υπόλοιπες σχολές. «Θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή λόγω της αύξησης του μαθητικού δυναμικού, καθώς το ποσοστό των εισακτέων καθορίζεται κατ’ αναλογία με το ποσοστό των υποψηφίων. Επιπλέον ζητούμε εισαγωγή των αποφοίτων μας και στις σχολές των αξιωματικών», σημείωσε ο κ. Λιαπόπουλος.

Πάγιο αίτημα των ΕΠΑΛ είναι επίσης η γραμματειακή υποστήριξη, αλλά και η φύλαξη των κτιρίων που συχνά – πυκνά γίνονται στόχος, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας στο Φυτόκο.

Ζητούν τέλος, ενίσχυση των σχολικών μονάδων με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Ενημέρωση μαθητών Γυμνασίων

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα γίνει ενημέρωση των τελειόφοιτων μαθητών των γυμνασίων και των γονέων για τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω των ΕΠΑΛ.

Ομάδες που θα οριστούν, θα αναλάβουν να επισκεφθούν γυμνάσια και να παρουσιάσουν την επαγγελματική εκπαίδευση στους τελειόφοιτους μαθητές και τους γονείς τους, με στόχο να αποτελέσει συνειδητή επιλογή η φοίτηση σε επαγγελματικό λύκειο της περιοχής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου