ΤΟΠΙΚΑ

Ξεμπλοκάρουν τα έργα και στη Μαγνησία

ξεμπλοκάρουν-τα-έργα-και-στη-μαγνησία-906917

Λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με δεκάδες έργα να μπαίνουν στον «πάγο» εξαιτίας του νέου Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων, δόθηκε προχθές, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ Νόμου, στον οποίο περιλαμβάνονται και τρία άρθρα που αφορούν στην παράταση ισχύος βεβαιώσεων εγγραφής στο μητρώο έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Ουσιαστικά με την παράταση της ισχύος των πτυχίων, ξεμπλοκάρουν διαγωνισμοί και έργα που βρέθηκαν στον «αέρα», αν και στη Μαγνησία, η παράλειψη από πλευράς Υπουργείου να δώσει έγκαιρη παράταση οδήγησε ήδη στη ματαίωση ενός διαγωνισμού που αφορά στη γενική συντήρηση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου και στην καθυστέρηση στις διαγωνιστικές διαδικασίες μιας σειράς ακόμη έργων.

Όπως είναι γνωστό η  εγγραφή στο ΜΕΕΠ είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου μία εργοληπτική εταιρεία να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμό και είναι ένα από τα έγγραφα που καλείται να προσκομίσει πριν την κατακύρωση της σύμβασης και την ανάληψη του έργου.

Από τη στιγμή οι βεβαιώσεις εγγραφής ήταν ανενεργές, καμία διαγωνιστική διαδικασία μπορούσε να προχωρήσει σε όποιο στάδιο κι αν βρισκόταν. Διαγωνισμοί πήραν παρατάσεις, ενώ πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αποφάσισε τη ματαίωση διαγωνισμού για τη συντήρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου και την προκήρυξη νέας διαγωνιστικής διαδικασίας, επειδή καμία από τις τρεις εργοληπτικές εταιρείες που συμμετείχε στον διαγωνισμό δεν διέθετε βεβαίωσης εγγραφής στο ΜΕΕΠ σε ισχύ.

Με την ψήφιση του νόμου για το «Θεσμικό πλαίσιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων για την ασφάλεια των μεταφορών και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται και τρία άρθρα για την παράταση ισχύος των βεβαιώσεων εγγραφής στο ΜΕΕΠ έως τέλος του 2023, δίνεται λύση στο πρόβλημα.

Μάλιστα χθες, συνεδρίασε εκτάκτως η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου, προκειμένου να προχωρήσει στην κατακύρωση διαγωνισμού για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου και προκειμένου να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος από την εξέλιξη του έργου.

Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην Build and Bond Τεχνική Κατασκευαστική ΕΠΕ που είχε μειοδοτήσει προσφέροντας έκπτωση 21,95% και η οποία προσκόμισε το έγγραφο που απαιτούνταν για την ενεργή εγγραφή της στο ΜΕΕΠ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» και άλλα έργα για τα οποία έχουν δοθεί παρατάσεις λόγω των ανενεργών μέχρι πρότινος μητρώων.

Το έργο

Το έργο ήταν αρχικού προϋπολογισμού 790.000 ευρώ όμως μετά την έκπτωση το κόστος του διαμορφώνεται 618.915,84€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Η νέα πλατεία που θα δημιουργηθεί δεν θα αναδείξει απλώς το κτίριο του υπό ανακαίνιση Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, αλλά επιπλέον θα εξυπηρετήσει την ανεμπόδιστη διέλευση πεζών και θα καταστήσει το σημείο ως χώρο συνάντησης και αναψυχής.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε έκταση 3.000 τ.μ. μπροστά από το θέατρο, όπου θα διαμορφωθεί υπαίθριος χώρος πλατείας αναψυχής αλλά και φιλοξενίας εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων θα δημιουργηθεί ενιαίο δάπεδο για να εξασφαλίζεται η εύκολη και ασφαλής κίνηση των πεζών, ενώ θα γίνει πλακόστρωση μπροστά από το θέατρο με πλάκες και μάρμαρο Πηλίου.

Θα τοποθετηθούν καθιστικά, θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων για να προσφέρουν σκιά στον νέο χώρο της πλατείας και θα εγκατασταθούν νέα φωτιστικά σώματα.

Παράταση 49 ημερών για τη ΜΕΑ

Στο μεταξύ, στην ίδια συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βόλου αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών για το έργο που αφορά στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και η οποία θα χωροθετηθεί στον ΧΥΤΑ.

Μετά από διαβούλευση που έγινε, τροποποιήθηκε ο διαγωνισμός και τα τεύχη δημοπράτησης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν προσφορές για το έργο έως τις 31 Μαρτίου 2023 (η αρχική προθεσμία έληγε στις 10 Φεβρουαρίου) και οι προσφορές θα αποσφραγιστούν στις 6 Απριλίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου