ΤΟΠΙΚΑ

«Ποδαρικό» με πωλητήρια ζωικού κεφαλαίου

ποδαρικό-με-πωλητήρια-ζωικού-κεφαλ-906867

Το 2023 δεν μπήκε καλά για τους κτηνοτρόφους. Το ποδαρικό της νέας χρονιάς τους βρίσκει εν μέσω πωλητηρίων που έχουν αναρτήσει αρκετοί ακόμη και στα social media, αναζητώντας αγοραστές για τα κοπάδια τους.

Όπως λένε αδυνατούν να αγοράσουν ζωοτροφές, ενώ την ίδια ώρα αντικρίζουν τη μεγάλη ψαλίδα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή. Το γεγονός ότι πληρώνονται με σχετικά καλές τιμές το γάλα που παράγουν τα ζώα τους δεν μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά όπως λένε, με αποτέλεσμα να ψάχνουν να πουλήσουν τα ζώα τους όσο- όσο για να σταματήσουν να χρωστάνε.

«Όταν μία επιχείρηση αρχίζει και γίνεται ζημιογόνα ο επαγγελματίας φροντίζει να μειώσει το κόστος και τη ζημιά. Εμείς ως κτηνοτρόφοι έχουν ξεπεράσει και αυτό το επίπεδο. Όσο και να κόψουμε δεν πρόκειται να μπορέσουμε να μειώσουμε και άλλο το κόστος. Είναι πλέον δυσανάλογο με τις δυνάμεις που έχουμε», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Παπαϊωάννου, αγρότης και κτηνοτρόφος από την περιοχή του κάμπου, ο οποίος έβαλε πωλητήριο και περιμένει τις προτάσεις αγοραστών, ώστε στη συνέχει να αποφασίσει σε ποιο τίμημα θα παραδώσει «τους κόπους μίας ζωής», όπως λέει.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κλάδος της κτηνοτροφίας πλέον είναι σε διαδικασία αποδρομής, καθώς μειώνεται δραματικά το ζωικό κεφάλαιο και η παραγωγή γάλακτος, με φόντο το υψηλό κόστος στις ζωοτροφές.

«Εμείς δεν εξαιρούμαστε από τη ζοφερή πραγματικότητα που όλου βιώνουν εξαιτίας της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους. Όταν πληρώνεις το ρεύμα ακριβότερο μέσα σε ένα χρόνο κατά 50%, οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη και οι ενισχύσεις μειώνονται από χρόνο σε χρόνο, θέλοντας και μη αναγκάζεσαι να πάρεις αποφάσεις», συμπληρώνει ο κ. Παπαϊωάννου, αποκαλύπτοντας ότι στον κάμπο υπάρχουν και άλλοι κτηνοτρόφοι που σκέφτονται να πουλήσουν τα κοπάδια τους, προκειμένου να μην επιβαρύνονται με επιπλέον χρέη.

«Κουτσουρεμένες οι ενισχύσεις»

Δίνοντας μία τάξη μεγέθους ο κ. Παπαϊωάννου λέει ότι πριν από ορισμένα χρόνια ο ίδιος για επιδοτήσεις στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα ελάμβανε ετησίως μέχρι και 25.000 ευρώ. Το ποσό αυτό πλέον έχει συρρικνωθεί στα 7.000 ευρώ. «Ούτε τα έξοδα για τις δαπάνες που κάνουμε δεν καλύπτονται» λέει.

«Η κτηνοτροφία στη Μαγνησία εκπέμπει SOS. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα όσον αφορά την ενέργεια, τα πετρέλαια, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα. Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο λειτουργικό κόστος. Σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει ούτε γάλα στην αγορά στην Ελλάδα, ούτε κρέας» προσθέτει ο ίδιος.

Όπως εξηγεί ένας κτηνοτρόφος αγόραζε το καλαμπόκι 200 ευρώ/τόνο και πλέον η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί. Τα λιπάσματα από 370 ευρώ τον τόνο έχουν τριπλασιαστεί. Το ρεύμα που απαιτείται για μια γεώτρηση προκειμένου ο παραγωγός να βγάλει νερό κόστιζε 7-8 ευρώ την ώρα και πλέον φτάνει τα 28 ευρώ.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τα ζώα να μην σιτίζονται όπως θα έπρεπε. «Έχουμε μειώσει λίγο το ζωικό κεφάλαιο και αυτό που κρατάμε το κρατάμε με νύχια και με δόντια. Δεν το ταΐζουμε όπως πρέπει, δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε για να φάει αυτό που πρέπει να φάει. Το ταΐζουμε δυο – τρεις φορές τη μέρα από λίγο ενώ θα έπρεπε πάλι δυο τρεις φορές αλλά περισσότερο» συνεχίζει μην κρύβοντας την απογοήτευσή του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου