ΤΟΠΙΚΑ

Ο Β. Ηλιόπουλος τα… έψαλε στους υπουργούς: «Επί 15 χρόνια είμαστε μετέωροι»

ο-β-ηλιόπουλος-τα-έψαλε-στους-υπουργο-906797

Για τις συνθήκες προσφοράς των εθελοντικών ομάδων στην επαρχία χωρίς καμία στήριξη από το Κράτος

«Αν οι οικογένειές μας γνώριζαν τι χαλάμε από την τσέπη μας για να επιτελούμε το εθελοντικό μας έργο, θα μας είχαν χωρίσει»… Τα «έψαλε» ο πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας Βασίλης Ηλιόπουλος, στην εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τον ρόλο των εθελοντών, με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Στην εκδήλωση αναγνωρίστηκε ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών και προαναγγέλθηκε η συστηματική αξιοποίησή τους, τους υπουργούς όμως… δυσαρέστησε με την τοποθέτησή του ο κ. Ηλιόπουλος.

Παρεμβαίνοντας στην εκδήλωση, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην καθημερινή μάχη που δίνουν οι εθελοντές χωρίς καμία απολύτως στήριξη από το Κράτος. «Θα γίνω λίγο κακός», ξεκίνησε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Στυλιανίδη και Τριαντόπουλο. «Ως εθελοντική ομάδα λειτουργούμε από το 2001 και από το 2003 είμαστε πιστοποιημένη στην Πολιτική Προστασία. Εως και το 2007 λαμβάναμε κάποιες επιχορηγήσεις μέσω Νομαρχίας, όχι σε χρήματα αλλά σε υλικά για να μπορούμε να προσφέρουμε τις εθελοντικές υπηρεσίες μας. Από τότε και μέχρι σήμερα, 15 – 16 χρόνια είμαστε μετέωροι. Αν οι οικογένειές μας γνώριζαν τι χαλάμε από την τσέπη μας για να επιτελούμε το εθελοντικό μας έργο, θα μας είχαν χωρίσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλος ο εξοπλισμός, τα μέσα και οι καθημερινές ανάγκες καλύπτονται από τους ίδιους τους εθελοντές ή από πολίτες.

«Βλέπουμε αναρτήσεις εθελοντικών ομάδων στην Αθήνα, που έχουν εξοπλισμό και βοήθεια, για τις δράσεις τους. Εμείς προσφέρουμε χωρίς να έχουμε καμία βοήθεια. Ο,τι έχουμε το πήραμε μόνοι μας, το φτιάξαμε μόνοι μας, τα αυτοκίνητα που έχουμε είναι χορηγίες από συμπολίτες μας. Και ευτυχώς στον Βόλο που αναγνωρίζουν το έργο μας και μας βοηθάνε. Λειτουργούμε με 50 ευρώ που θα δώσουν για καύσιμα, με ρουχισμό. Λειτουργούμε με τον πατριωτισμό. Κάποια στιγμή το κέντρο θα πρέπει να κοιτάξει τους εθελοντές στην επαρχία που είμαστε απαξιωμένοι», είπε. Αφησε μάλιστα αιχμές ότι οι πιστοποιήσεις γίνονται με έξοδα των ίδιων των εθελοντών και απαντώντας στα περί λειτουργίας της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια Αττικής, ήταν αυστηρός: «Δεν είμαστε άνεργοι να αφήσουμε τις δουλειές μας για να παρακολουθήσουμε την Ακαδημία. Ακόμη κι αυτό να μπορούμε να κάνουμε θα πρέπει να καλύψουμε μόνοι μας τα έξοδά μας. Είμαστε απαξιωμένοι. Η Ακαδημία θα πρέπει να έρθει στους εθελοντές της επαρχίας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκκαθάρισης του μητρώου των εθελοντικών ομάδων. «Στο Μητρώο της Μαγνησίας είναι γραμμένες 14 εθελοντικές ομάδες. Δύο – τρεις είναι ενεργές. Και βλέπουμε το φαινόμενο, κάποιοι να φορούν ένα μπουφάν, να κολλάνε το σήμα της πολιτικής προστασίας και να πωλούν ημερολόγια, πριν προλάβουμε να το κάνουμε οι ενεργοί εθελοντές. Η πώληση των ημερολογίων είναι το μοναδικό μας έσοδο», υπογράμμισε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου