ΤΟΠΙΚΑ

Φόβος και τρόμος οι επιδρομές λύκων στη Μαγνησία

φόβος-και-τρόμος-οι-επιδρομές-λύκων-στ-906722

Με τον τρόμο και την απόγνωση να αποτυπώνεται ολοκάθαρα στο πρόσωπό τους, κτηνοτρόφοι από πολλές γωνιές της Μαγνησίας εκπέμπουν SOS, καθώς αυξάνονται γεωμετρικά οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου στη Μαγνησία, εξαιτίας επιδρομών λύκων που έχουν γίνει «ο φόβος και ο τρόμος» της υπαίθρου.

Κτηνοτρόφοι της περιοχής των Καναλίων χθες πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη, καλώντας την Πολιτεία να λάβει μέτρα. Η αύξηση του πληθυσμού λύκων στην περιοχή έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό». Μόλις προχθές αγέλη εννέα λύκων εθεάθη στην περιοχή Κεραμιδίου. Κτηνοτρόφος του χωριού «πάγωσε» στη θέα τους. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με τον κλάδο το τελευταίο διάστημα νιώθουν την… «ανάσα» των λύκων, όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αρκετούς να μετρούν τα δύο τελευταία χρόνια απώλειες ζώων.

«Τους περιμένουμε με τις καραμπίνες πλέον», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κωνσταντίνος Πανομάτης, τονίζοντας ότι όλοι πλέον απορούν για τη συμπεριφορά τους, μιας και δείχνουν ότι δεν φοβούνται ούτε τα τσομπανόσκυλα.

«Είναι πολύ επικίνδυνοι. Δεν φοβούνται τίποτα. Πεινάνε και κατεβαίνουν ολοένα και πιο χαμηλά για να βρούνε τροφή», περιγράφει με τη σειρά του ο Βασίλης Νικολάου, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αυτόχθονης Γίδας Σκοπέλου που λειτουργεί στα Κανάλια.

«Είμαστε αρματωμένοι με όπλα για να προστατευθούμε»

Ο κ. Νικολάου, που είχε την πρωτοβουλία για τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στα Κανάλια, περιγράφει ένα κλίμα τρόμου στα χωριά. Οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι, ενώ νιώθουν ότι η Πολιτεία δεν είναι όπως θα έπρεπε δίπλα τους.

«Είμαστε απεγνωσμένοι, έχουμε τόσα προβλήματα και δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες αναγκαζόμαστε να ξενυχτάμε με τις καραμπίνες, για να τους αντιμετωπίσουμε», ανέφεραν στη χθεσινή σύσκεψη οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

«Ξέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος, όταν βγάζουμε τα ζώα στη βοσκή, αλλά αυτές τις επιθέσεις στα μαντριά μας δεν τις έχουμε ζήσει χρόνια τώρα», εξηγούν και προσπαθούν να κατανοήσουν από πού προέκυψαν τόσοι λύκοι ξαφνικά.

Κι ενώ το πρόβλημα γιγαντώνεται, μέχρι στιγμής η διαδικασία αποζημίωσης παραμένει και δύσκολη και ανεπαρκής. Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ είναι δύσκολο να εισπραχθούν, καθώς προϋποθέτουν τον εντοπισμό των κατασπαραγμένων ζώων, κάτι που συχνά είναι αδύνατο.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία κάλυψη αποζημίωσης, στην περίπτωση που οι επιθέσεις είναι μεμονωμένες ή καταγράφονται με διαφορά λίγων ημερών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας κτηνοτρόφος μπορεί να χάνει από επιθέσεις ένα ζώο την ημέρα και να μην λαμβάνει καμία αποζημίωση.

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διαφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο, όπως επίσης είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της διαδικασίας αποζημίωσης.

«Είναι υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει στην ανάληψη όλων των δράσεων που απαιτούνται, ώστε να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους από τους λύκους», παρατήρησε ο κ. Νικολάου.

 

Νέο «χτύπημα» στη Σούρπη

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή του Αλμυρού. Πριν λίγες ημέρες, καταγράφηκε νέα επίθεση σε κυνηγόσκυλο, το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο από τα δόντια ενός λύκου και, μάλιστα, ενώ ο κυνηγός βρισκόταν σε απόσταση μόλις 100 μέτρων μακριά. Το περιστατικό έγινε γνωστό από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλμυρού, που εφιστά την προσοχή των μελών του: «Συνάδελφοι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι προσοχή σε όλη την περιοχή Σούρπης – Πτελεού. Το συγκεκριμένο κυνηγόσκυλο δυστυχώς φαγώθηκε από λύκο στα 100 μέτρα από τον κυνηγό μέλος του συλλόγου μας».

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε εντοπιστεί λύκος να κινείται σε αγροτική περιοχή της Σούρπης και είχε φωτογραφηθεί από πυροσβέστες του πυροσβεστικού κλιμακίου Δρυμώνα.

 

Αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των λύκων

Το φαινόμενο εμφάνισης λύκων σε κατοικημένες περιοχές τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα μόνιμο πονοκέφαλο. Αυτό συμβαίνει, καθώς με την εμφάνιση όλο και πιο πολλών θηραμάτων, ο λύκος που είναι και προστατευόμενο είδος, βρίσκει ευνοϊκές συνθήκες για να αναπαραχθεί, επεκτείνοντας την παρουσία του σε περισσότερες περιοχές.

Οπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας Γιάννης Τίρχας, ο λύκος ως αρπακτικό ζώο είναι είδος που εξαρτάται από τη λεία του, τα θηράματα του, τα οποία στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων οι αγριόχοιροι, τα ζαρκάδια, τα κτηνοτροφικά ζώα κτλ.

«Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός κυρίως των άγριων ζώων, όπως οι αγριόχοιροι, τόσο θα αυξάνεται και ο πληθυσμός του λύκου», τόνισε, αναφέροντας πως μπορεί να είναι προστατευόμενο είδος, ωστόσο, όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο, όταν κάποια είδη δημιουργούν προβλήματα, τότε οι αρχές πρέπει να προχωρούν σε διαχείριση των πληθυσμών, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου